Öğretmenin iş ortamındaki motivasyonunu etkileyen etmenler
Factors affecting teachers? motivation in job environment
- Tez No: 280141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER H. ÇARIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, kuramlar, sosyal değişkenler, eğitimde içsel-dışsal iş tatmini
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öğretmenlerin iş motivasyonunu etkileyen etmenler, değişen koşullar ve gelişmelere bağlı olarak günden güne artış göstermektedir. Bu nedenle öğretmenlerin motivasyonları hemen her eğitim kurumunda farklılaşmakta ya da düşmektedir. Bu çalışma Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev yapmakta olan 208 ilköğretim öğretmeni arasında uygulanan anket ve araştırmaya dayalı olarak yürütülmüş; onların tutum belirleme ve görüşleri doğrultusunda verimliliği artırmak için hangi konuların daha önemli olduğu saptanmaya, motivasyon faktörleri tespit edilmeye ve bunların içsel-dışsal faktörler bağlamında ayrıcalık gösterip göstermediğine ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde motivasyon ve ilgili temel kavramlar, kapsam ve süreç teorileri, motivasyonda yeni gelişmeler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise bulgular, bulguları doğrulayan uygulama ölçekleri ve yorumlar ele alınmış; bu amaca uygun ölçekler kullanılmıştır. Uygulamada kullanılan ve kırk sorudan oluşan anketin ilk bölümünde branş, yaş, memleket, cinsiyet, medeni hal ve eş durumu, çocuk sayısı, öğrenim düzeyi, mesleki deneyim, gelir düzeyi, okulun öğretim sistemi ve yerleştiği birimin, anketin ikinci bölümünde ise açık uçlu sorulara yer verilerek kurumsal kapasitelerin, eşlerin iş ortamına uzaklığının, yer değiştirme sorunlarının, sosyal hakların, mesleki dayanışmanın, iş tatmini ve gelir durumunun, performans önerileri ve ders yoğunluğunun, yönetici ve bakanlık ödüllendirmelerinin, toplumda öğretmen statüsü algılamasının, ikili öğretimin, veli-öğretmen iletişiminin performans ve motivasyon üzerindeki etkileri incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öğretmenlerin sosyal koşullar ve olguların değişkenliğine göre iş motivasyonu ve tatmin düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Factors affecting job motivation have been increasing depending on the changing conditions and developments. Because of this reason it is observed that teacher motivation is decreasing or undergoing a change in almost all education institutions. The aim of this study is to determine which factors are affecting the working force and motivation of 208 primary school teachers working in Isparta Directorate of Education in accordance with subjects? opinions and attitudes and variables in terms of internal and external factors. In the first part of the study basic concepts about motivation, scope and process theories and information on new developments in motivation were given. In the second part findings and scales of application certifying these findings were presented. Using the factors explained in this study. The facts causing an increase or decrease in motivation were described. Among the primary school teachers what should be accelerated for increasing the efficiency in work from personal, social and organizational aspects affecting the working force efficiency. To certify the findings suitable scales were used. In the first part of the survey including 40 questions; age, gender, education and income, number of children, marital status, wage and hometown conditions were studied in which conditions they affect the motivation and it?s seen that there is a clear difference because of the variability of these conditions and facts. And through the open ended questions in survey some important data were gained on intitutional capacities, wage and rewarding teachers, colleague collaboration, two cycle education, parent-teacher communication and education system. It is observed that there is a clear difference in job motivation and job satisfaction in terms of social conditions and facts.Key Words : Motivation, theories, social variables, internal and external job satisfaction in education.