Öğrenci motivasyonunu etkileyen öğretmen davranışlarının incelenmesi (Sağlık meslek liseleri örneği)
Investigation of teacher behaviors affecting student motivation (Health vocational high schools case)
- Tez No: 921041
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, sınıf yönetimi, öğretmen davranışı, motivasyonu etkileyen etmenler, Motivation, classroom management, teacher behavior, Factors affecting motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, öğrenme ortamında öğrenci motivasyonunu etkileyen öğretmen davranışlarını belirlemek, öğretmenlerin gösterdiği sözlü ve sözsüz davranışların öğrenci motivasyonunu etkileme düzeyleri ile ilgili öğrencilerin görüşlerini almak ve bu davranışlara yönelik farkındalık kazandırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgu bilim) yaklaşımı ile tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları Kırıkkale ilinde bulunan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık Meslek Lisesi) 12. sınıfta öğrenim gören 80 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın katılımcıları belirlenirken gönüllülük esas alınmış ve katılımcıların son sınıftan seçilmesi nedeniyle ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen ve görüşme türlerinden birisi olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Katılımcı öğrencilerin görüşlerine göre temalar, alt temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Ulaşılan temalar için gerekli analizler yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmenlerin övme ve destekleme, eğlenceli öğretim, inanma, alan bilgisi aktarımı ve şakalaşma davranışlarının öğrenci motivasyonunu artırdığı; sözel şiddet, adaletsizlik, monotonluk, notla tehdit ve gözde öğrenci davranışlarının ise öğrenci motivasyonunu azalttığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ulaşılan bulgular ışığında öğretmen yetiştiren kurumlara, eğitimcilere ve okullara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine teacher behaviors that affect student motivation in the learning environment, to obtain students' opinions about the extent to which teachers' verbal and non-verbal behaviors affect student motivation, and to raise awareness about these behaviors. The research was designed with the phenomenology approach, one of the qualitative research designs. The participants of the research consist of 80 students studying in the 12th grade at Atatürk Vocational and Technical Anatolian High School (Health Vocational High School) in Kırıkkale province. Volunteerism was taken as a basis when determining the participants of the study, and the criterion sampling method was used because the participants were selected from the senior class. Research data was obtained using a semi-structured interview form, which was developed by the researcher and is one of the interview types. Descriptive analysis and content analysis methods, which are among the qualitative data analysis methods, were used in the analysis of the data obtained in the research. Themes, sub-themes and codes were created according to the opinions of the participating students. Necessary analyzes were made for the themes reached and the results were interpreted. According to the results of the research, teachers' behaviors of praising and supporting, entertaining teaching, believing, transferring field knowledge and joking increase student motivation; It has been found that verbal violence, injustice, monotony, threat of grades and favorite student behaviors reduce student motivation. In the light of the findings, suggestions are presented for teacher training institutions, educators and schools.