Anakentlerde su hizmetlerinin yönetimi: Ankara'da bir alan araştırması
Management of water services in maincities: A field-work research in Ankara
  1. Tez No: 280226
  2. Yazar: BANU AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KAVRUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Su Hizmetleri, İçme ve Kullanma Suyu, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Ticari Su
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Kentlerdeki su hizmetleri yönetim ve işleyişinde, 1981 yılı itibarıyla oluşturulmuş olan Su ve Kanalizasyon İdarelerinin, bugün 16 anakentte uygulanan yapısını ve işleyişini incelemek bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Osmanlı döneminden günümüze kadar kentlerin su tarihçeleri ile su hizmetlerinin değişen nitelik ve unsurları da belirtilmeye çalışılmıştır. Çalışma bu teorik bilgiler yanı sıra, Ankara'da yaşayan vatandaşların sunulan su hizmetlerine ilişkin memnuniyet düzeyinin ölçülmesine yönelik bir saha çalışmasını içermektedir.Çalışmada, Türkiye'deki anakentler ele alınmış olup, Dünyadaki anakentlere değinilmemiştir. Yine su hizmetleri içinde, doğrudan içme ve kullanma suyu hizmetleri ele alınmış olduğu için kanalizasyon hizmetlerine değinilmemiştir. Çalışmadaki bir başka sınırlılık ise, sadece büyükşehir belediyelerinin ele alınmış olması ve büyükşehir dışındaki belediyeler ile köylerin inceleme alanına dahil edilmemiş olmasıdır.Su sınırlı bir kaynaktır ve ?Su?ya atfedilen değer günümüzde değişmiştir. Su artık yeme ve barınma gibi doğal bir ihtiyaç olarak görülmesinin dışında stratejik önemi artan bir kaynak konumundadır. Bu nedenle su artık uluslar arası boyuta taşınmıştır ve uluslar arası politikaların etkisi söz konusudur. Su, devlet tarafından vatandaşlara sunulan klasik bir hizmet olmaktan çıkmış; müşteriye pazarlanması gereken ticari bir meta konumuna ulaşmıştır. Yerel yönetimlerin hizmetlerine yansıyan özelleştirme uygulamaları su hizmetlerini de etkisi altına almıştır, fakat özelleştirme uygulamaları sonucu olarak ne su hizmetlerinin kalitesinde bir nitelik artışı olmuştur ne de su fiyatları ucuzlamıştır.Saha çalışmaları sonucu çıkan genel sonuçlar şunlardır: vatandaşların yarısından fazlası şehir şebeke suyuna karşı bir güvensizlik içindedir. Suyun kalite ve sağlığa uygunluğu açısından tereddütler yaşamaktadır ve içme suyu olarak paketlenmiş ticari su tercih etmektedir. Su faturalarının adaletsiz ve çok yüksek olduğu kanaati ise vatandaşların tamamına yakınında hâkimdir. Ankara'da yaşayan vatandaşlar, sunulan su hizmetlerine ilişkin temel aktör olan Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi yanında temel sorumluluğun Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu kanaatindedir.
Özet (Çeviri)
In management and treatment of water services in cities, analysing the applied structure and working of Water and Sewerage Administrations (which were constituted by the year 1981) in 16 maincities today, is the main purpose of this study. In accordance with this purpose, the water history of the cities and changeable qualifications and elements of water services are been tried to define. The study, beside these theoretical information, has a field-work which is intended to measure the pleasure level of citizens of Ankara about the water services.In the study, metropolitans in Turkey were been searched, the metropolitans of the world were not been mentioned. For the water services,drinking water and utility water services were been mentioned directly. So sewerage services were not been told.Another limitedness in the study is emphasising metropolitan municipalities only and not incorporating other municipalities and villages.Water is a limited resource and the value imputed to `Water? is now changed. Water, beside being seen as a natural need like food and sheltering, is a resource which has an increasing strategic importance. So water has been transported to the international dimension and there is effect of international politics on it. Water is not a classic service which is presented by government anymore; reached the station that must been marketed to the customer. Privatization applications which reflect on local governments services, exercised influence over water services,too. However,there hadn?t been an incrase in property of quality of the water services and water prices didn?t become cheaper,either.These are general results rise from consequence of field-work: More than a half of the citizens are in distrust to the city water supply. They have hesitation about the quality and sanitary of the water and prefer packed, commercial water as drinking water. The idea of higness and unfairness of water bills dominates almost all of the citizens. The citizens who live in Ankara, think that the main responsibility belong to Ankara Metropolitan Municipality beside the main actor who is related to presented water services, Ankara Water and Sewerage Administration.Key Words :1.Water Services2.Drinking and Utility Water3.Water and Sewerage Administrations4.AWSA-IWSA5.Commercial Water