The effect of memory strategy training on the vocabulary development of Austrian secondary school students
Hafızaya dayalı strateji eğitiminin Avusturya orta okulu öğrencilerinin kelime gelişimi üzerine etkisi
  1. Tez No: 280287
  2. Yazar: SONER SÖZLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ERİCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Öğrenme Stratejileri, Hafızaya Dayalı Öğrenme Stratejileri, Yabancı Dil Öğrenmede Kelime Gelişimi, Language Learning Strategies, Memory-based Strategies, Vocabulary Development in Foreign Language
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma Avusturya'nın güney bölgesinde bulunan bir Avusturya İlköğretim okulunda öğrenim gören 26 öğrenci üzerinde uygulanan kelime geliştirme strateji eğitiminin etkilerini araştıran bir çalışmanın aşamalarını sunmaktadır. Hafızaya dayalı kelime öğrenme tekniklerinin öğrencilerin kelime gelişimi üzerinde etkisini ölçebilmek amacıyla ön-test, son-test, uzun dönem kalıcılık testi ve öğrencilerin uygulamada kullanılacak olan kelimeleri uygulama öncesi ve sonrası ne kadar öğrendiklerini ölçen bir anket uygulanmıştır. Sonuçlar, bir kelime öğrenme tekniği olarak hafızaya dayalı kelime öğrenme tekniklerini kullanan öğrencilerin sözcük listelerini kullanan öğrencilerden daha fazla kelime gelişimi seviyesine ulaştığını ve dolayısıyla hafıza stratejilerinin öğrencilerin kelime gelişimi üzerinde etkisinin daha fazla olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This current paper presents the phases of a research about the effects of strategy training on vocabulary development with 26 students studying in an Austrian Public Secondary School located in the Lower part of Austria. In order to be able to measure the effect of the memory strategy training on students? vocabulary development an achievement test and a questionnaire were conducted as pre, post and long-term retention tests. Results indicated that using memory strategies as a vocabulary learning technique is more effective than using word lists to improve vocabulary level.