Seçmen tipolojisi
Typology of voters
  1. Tez No: 280488
  2. Yazar: CENKHAN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGİ KÜÇÜKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçim, Siyasi Parti, Seçmen, Seçmen Davranışı, Seçmen Tipleri, Tipoloji, Seçmen Tercihi Açıklama Modeli, Sepetteki Seçmen, Daldaki Seçmen, Elections, Political Parties, Voters, Voters? Behavior, Types of Voters, Typology, Explanatory Model for Voters? Choice, Voters in the Basket, Voters on the Branch
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Seçmen davranışına etki eden faktörlerin, seçmen tercihlerini hangi oranda etkilediği ve şekillendirdiği sorunsalından hareketle girişilen çalışma, netice itibari ile seçmenlerin belli davranış kalıpları sergilediğini ortaya koymakta ve geliştirilen model bağlamında seçmen tipleri kurgulamaktadır. Nitel yöntemin sunduğu veriler dahilinde, mantıksal kurgu ile ulaşılan genellemeler, bir anlamda seçmen tiplerini tasvir etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın genel amacı, iddialı olmakla birlikte, seçmen davranışına etki eden tüm faktörlere yer verebilen bir seçmen tipolojisi inşa etmektir.Çalışmanın ilk bölümünde, daha önce konu üzerinde yapılmış çalışmalar bağlamında seçmen davranışı hem genel hem de teorik açıdan ele alınmıştır. Özelikle seçmen tercihine etki eden faktörlerin neler olduğu ve seçmen tercihine etki dereceleri nicel verilerin ışığında irdelenmiştir. İkinci bölümde ise seçmen tiplerinin temelini oluşturan seçmen tercihi açıklama modeli ortaya konmuş ve modelin hangi unsurları içerisinde barındırdığına yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde seçmen tercihi açıklama modelinin işlevi ve işleyişine de değinilmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise çalışmanın temel tezini oluşturan, seçmen tipleri ele alınmıştır. Seçmen tercihi açıklama modelinden hareketle, sepetteki seçmen ve daldaki seçmen olarak iki ana tip şeklinde tasarlanan seçmen tipleri kendi içerisinde; ideolojik seçmen, geleneksel seçmen, bağımlı seçmen; konjonktürel seçmen, rasyonel seçmen, yüzergezer seçmen olmak üzere alt tiplere ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
Departing from the problematique of how much the factors, which determine voters behavior, affect and shape voters choices, the work ultimately argues that voters assume certain patterns of behavior, and designs types of voters within the framework of a model developed here. Within the data provided by qualitative method, generalizations reached through logical design describe, in a sense, types of voters. In this respect, the main purpose of the work, while being very assertive, is to build a voters typology which is able to encompass all the factors affecting voters? behavior.In the first chapter of the work, voters? behavior is studied theoretically as well as generally with respect to previous works on the issue. Particularly, what factors that affect voters? behavior and their degrees of influence are accentuated in the light of qualitative data. As for the second chapter, explanatory model for voters? choice that forms the basis of the types of voters is argued, and what elements this model includes is put forward. Besides, the function and mechanism of explanatory model for voters? choice is also reviewed in this chapter. The last chapter, types of voters that form the main hypothesis of the work is examined. Based on the explanatory model for voters? choice, types of voters are conceived as two main types, namely voters in the basket and voters on the branch, and these two types break into sub-types as ideological voters, traditional voters, dependent voters, conjunctural voters, rational voters, random voters.