Fen ve teknoloji dersi ?canlılarda üreme, büyüme ve gelişme? ünitesinde kullanılan yapılandırmacı 5E öğrenme modeli'nin 6. sınıf öğrencilerinin başarılarına etkisi
The effect of constructivist 5E learning strategy used in the unit 'reproduction, growth and development in living beings' in science and technology course on the success of 6th grade students.
  1. Tez No: 280661
  2. Yazar: ESRA ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Öğrenme Modeli / 5E Modeli / Fen ve Teknoloji Dersi Öğretimi, Constructivist Learning Strategy, 5E Strategy, Science and Technology course instruction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Fen ve Teknoloji dersi 6. sınıf öğretim programında bulunan ?Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme? ünitesindeki konuların yapılandırmacı 5E öğrenme modeliyle öğretilmesinin öğrencilerin başarısına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada yapılandırmacı 5E öğrenme modeliyle ders işlenen deney grubuna katılan öğrencilerle, geleneksel öğretimle ders işlenen kontrol grubundaki öğrencilerin erişi düzeyleri arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Bu araştırmanın bağımsız değişkeni ilköğretim 6. sınıf öğrencilerine uygulanacak yapılandırmacı 5E öğrenme modelinin uygulandığı `Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme' ünitesinin işlenişidir. Bağımlı değişken ise öğrencilerin erişi düzeyleridir.Araştırmada öntest, sontest ve hatırlama testi olarak geçerliği ve güvenirliği tespit edilmiş (Croanbach-alfa=0.85) 40 sorudan oluşan Fen ve Teknoloji Başarı Testi (FTBT) kullanılmıştır. Testlerden elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programıyla analiz edilmiştir.Çalışmanın örneklemini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Karaman ili Vali Hakkı Teke Yatılı İlköğretim Bölge Okulunun 6. sınıflarının iki şubesindeki toplam 44 öğrenci oluşturmaktadır. 2010-2011 öğretim yılında YİBO' da bulunan altı tane 6. sınıfa uygulanan FTBT sonuçları dikkate alınarak birbirine denk iki sınıf seçilmiştir. Bu sınıflardan birisi yapılandırmacı 5E öğrenme modelinin kullanıldığı deney grubunu diğeri ise geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubunu oluşturmaktadır. Yapılandırmacı 5E öğrenme modeliyle gerçekleştirilen öğretimden sonra yapılan istatistik işlemler, sontestte deney grubu lehine anlamlı farklılaşma olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of The Constructivist 5E Learning Strategy in the unit“Reproduction, Growth and Development in Living Beings”in Science and Technology course on the success of the 6th grade students is studied. In the research, control grouped semi-experimental model is used in order to present the different learning levels between the students in the experimental group that is lectured by means of constructivist 5E Learning Strategy and the students in the control group that is lectured by means of traditional education methods. Independent variable of this research is instruction of the unit“Reproduction, Growth and Development in Living Beings”in Science and Technolgy course on the 6th grade students in which constructivist 5E Learning Strategy is used. Dependont variable of the research is students' achievement levels.In the study, 40 questioned Science and Technology Achievement Test (STAT) whose validity and reliability is proved as pre-test, post-test and recall test (Croanbach-alfa=0,85) is used. The data obtained from the tests are analyzed using SPSS 15.0 package programme.The model of the study is 44 students in two 6th grade classes of Karaman Vali Hakkı Teke Regional Primary School that is subject to National Ministry of Education. In 2010-2011 academic year, two equal classes are selected according to the results of the Science and Technology Achievement Test that is performed to six sixth grade classes in the school. It is experimental group that Constructivist 5E Learning Strategy is used. The other class is the control group that traditional education methods are used. The statistical procedures performed after The 5E Constructivist Learning Strategy show a significant difference in favor of the experimental group in the post tests.