Effects of podcasts on language learning beliefs and self-efficacy perceptions of first-year Turkish university students
Podkestlerin üniversite birinci sınıfta okuyan Türk öğrencilerin dil öğrenme yargıları ve öz-yeterlik algıları üzerindeki etkileri
- Tez No: 280932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE CABAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Podkest, Dinleme, Dil Öğrenme Yargıları, İngilizce Öz-Yeterlik Algısı, Podcast, Listening, Language Learning Beliefs, English Self-Efficacy Perception
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Karışık araştırma desenli bu çalışma İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen birinci sınıf Türk üniversite öğrencilerinin dil öğrenme yargılarını ve öz-yeterlik algılarını betimlemektedir. Çalışmada, öğrencilerin podkestleri dil öğrenme nesneleri olarak kullanmadan önce ve kullandıktan sonra sahip oldukları dil öğrenme yargıları ve öz-yeterlik algıları üzerinde durulmakta ve bilimsel olarak anlamlı bir değişim olup olmadığını görmek için sonuçları karşılaştırılmaktadır. Araştırmada aynı zamanda katılımcıların dinledikleri podkestler ve buna bağlı olarak yaptıkları etkinlikler/görevler ile ilgili görüş ve duygularına odaklanılmaktadır. Öğrencilerin öz-yeterlik algılarını ve dil öğrenme yargılarını incelemek için 187 öğrenciye (amaçlı örneklem) iki envanterin Türkçe versiyonları uygulandı: dil öğrenme yargılarını araştırmak için BALLI ve İngilizce öz-yeterlik algılarını araştırmak için İngilizce Öz-Yeterlik Algısı Testi. Bu iki veri toplama aracı, podkestlere ve ilgili etkinliklere dayalı 12 haftalık programın başında ve sonunda verildi. Öğrenciler aynı zamanda, podkestlerin tekrarlı dinlenmesi ve ilgili aktivitelerin yapılmasına yönelik görüş ve duygularını ifade etmek için Podkest Değerlendirme Formunu uygulama süreci boyunca dört kez doldurdular. Nicel verilerin güvenilirliğini test etmek ve süreci daha iyi anlamak amacıyla 16 öğrenci (orantılı kota örneklemi) ile uygulamadan önce ve sonra yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapıldı. Nicel veriler, betimsel istatistikler ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılarak analiz edildi. Görüşmelerden elde edilen veriler ise kodlama teknikleri kullanılarak incelendi. Detaylı analizler, podkestlerin kimi dil öğrenme yargıları ve öz-yeterlik algıları üzerinde olumlu etkiler ortaya çıkardığını gösterirken, betimsel incelemeler öğrencilerin çok farklı yargılara sahip olduğunu ortaya koydu. Bazı yargılar birbiriyle ilişkili ve anlamlı desenlere sahip iken, bir biri ile çelişen yargılar da tespit edildi. Genel olarak, öğrencilerin podkestlere ve ilgili etkinliklere yönelik olumlu görüş ve duygulara sahip olduğu belirlendi. Ancak uygulamanın, ileri düzey becerilere ilişkin değil, sadece temel düzeydeki becerilere ilişkin öz-yeterlik algılarını olumlu olarak etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
This mixed method study described the language learning beliefs and self-efficacy perceptions of first-year Turkish university students engaged in learning English as a foreign language. It focused on beliefs and self-efficacy perceptions they held before and after using podcasts as language learning objects for twelve weeks, and compared the results to find out whether there was a significant change. It also focused on the description of participants? views and feelings concerning podcasts and related tasks that were covered by the program. In order to investigate learners? self-efficacy perceptions of and beliefs about foreign language learning, Turkish versions of two questionnaires were distributed to 187 Turkish university students (purposive sampling): the BALLI to investigate language learning beliefs, and the English Self-Efficacy Scale to analyze the perceived self-efficacy of English. Both instruments were given before and after the twelve-week podcast-based language learning program. Participants also filled in the Podcast Evaluation form four times during the course to express their views and feelings about repetitive listening to podcasts and doing related tasks. Sixteen participants (proportional quota sampling) were interviewed at the beginning and at the end of the course with the aim of triangulation and gaining deeper understanding of the process. The quantitative data were analyzed by using descriptive statistics and Wilcoxon signed rank test. The data from two rounds of interviews were analyzed by following coding procedures. Detailed analysis of data revealed that podcasts had positive effects on certain types of language learning beliefs and English self-efficacy perceptions. Descriptive analysis showed that participants had a great diversity of beliefs. Although some beliefs seemed to be interrelated and reflecting meaningful patterns, contradictory beliefs were also reported. Generally, participants had positive views about the podcasts and related tasks. However, the treatment improved self-efficacy perceptions concerning basic level skills and not advanced ones.