Örgütlerde yabancılaşma ve iş tatmini ilişkisi: Çukurova Üniversitesi çalışanları üzerinde bir uygulama
The relationship between alienation and job satisfaction in the organizations: An application on Çukurova University employees
- Tez No: 280949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma(alienation), iş tatmini (job satisfaction), anomi, örgüt, örgütlerde yabancılaşma, örgütlerde iş tatmini, Alienation, job satisfaction, anomie, organization, alienation in the organization, job satisfaction in the organization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışması, örgüt ve birey için çok büyük öneme haiz iki konuyu; iş tatmini ve yabancılaşmayı irdelemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde yabancılaşmaya ilişkin temel kavramlara yer verilirken, ikinci bölümde örgütlerde yabancılaşma konusu irdelenmiştir. Yabancılaşamanın işgören üzerinde yarattığı, işten soğuma, sosyal yalıtım, çeşitli psikosomatik rahatsızlıklar ve bunların etkileri irdelenerek yabancılaşmanın birey ve örgüt açısından önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Örgüt açısından; devamsızlık, iş gücü devri, işi geciktirme gibi etkenler çerçevesinde yabancılaşmanın olumsuzlukları ortaya konularak yabancılaşmanın önlenmesi ve ortadan kaldırılması için yapılması gereken müdaheleler incelenmiştir. Araştırmamızın bir diğer kolu olan iş tatmini üçüncü bölümde yer alırken, dördüncü bölümde iş tatmini ve yabancılaşma, beşinci bölümde araştırmanın yönetmi, altıncı bölümde ise araştırmaya ilişkin analizler ve bu analizlere ilişkin yorumlar yer almaktadır. Yedinci ve son bölümde ise sonuç ve öneriler kısmına yer verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis work has been prepared to investigate the two issues such as job satisfaction and alienation having immense importance to organizations and individuals. The study consists of seven chapters. Whereas basic concepts of alienation are included in the first chapter, the subject of alienation in organizations is examined in the second chapter. By examining cooling from work, social isolation and various psychosomatic disorders and the effects of these on empoloyee created by alienation, the importance of alienation in terms of the indivuual and the organization is focused on. İnterventions, needed to be done for the elimination of alienation, were requiered by putting forth disadvantages of alimination within the framework of the factors like absenteeism, labor transfer and delaying the job with regard to organization. The job satisfaction, another branch of our resarch, takes place in the third parth, job satisfaction and alienation in the fourth parth while the research method is located in the fifth part. In chapter six, analysis in connection with research and comments on the analysis take place. In the seventh and final part by giving conclusions and recommendations the study has been completed.