Şefin koro ile iletişimi ve şef davranışlarının koro üyesi algılarına göre değerlendirilmesi
The communication between choir and choir conductor according to the perception of choir's members
  1. Tez No: 280951
  2. Yazar: OĞUZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUSKO VASİLEV RUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Koro, Korist, Koro Şefi, yönetim, iletişim, Choir, Choir members, Choir Conductor, Conducting, Management, Communication
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, koro şefinin koro üyeleri ile olan iletişimi ve şefin koro eğitimi sürecinde beceri ve davranışları ele alınmıştır. İletişim ve liderlik kavramları, koro, koronun toplumsal önemi ele alınarak, koro eğitimi sürecinde şefin davranışlarının, koro üyeleri tarafından nasıl algılandığı ve değerlendirildiği araştırılmıştır.Araştırmanın evrenini, her yıl Anakara'da düzenlenen ve en son 14. cüsü gerçekleşen, Türkiye Korolar Şenliği'ne katılan doksan yedi koro ve yaklaşık 3000 koro üyesi oluşturmuştur. Örneklemi ise, şenliğe katılan koroların, Şenlik Değerlendirme Kurulu'ndan aldıkları son üç ödül ve puanları ile genel performansları incelenerek, yüksek başarı elde etmiş dokuz koro ve 331 koro üyesi örnekleme alınmıştır.Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen, uzman görüş ve denetiminde hazırlanan 48 soru maddesi ve iki bölümden oluşan, ?Koro Üyesi Şef Değerlendirme Formu? ile toplanmıştır. Veriler; frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve T-testi ile değerlerendirilmiştir.Değerlendirme sonucu koro üyelerinin algılarına göre, koro şefinin cinsiyete göre mevcut durum (mevcut şefleri) ile olması gereken durum (ideallerindeki veya düşündükleri üstün nitelikle şef) arasında şefin, koro üyeleri ile karşılıklı iletişim oluşturabilmede, eser yönetirken artistik ve estetik görüntü verebilmede, sözüz iletişimsel davranışlarda, gözleriyle etki kurabilmede, bedensel iletişimde, koroya fiziksel ve ruhsal açıdan hazırlanabilmesinde ve çalışmalara zamanında gelebilmede, olması gereken durumda kadınlar lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.Şefin jest ve mimiksel davranışları kullanmada, eser yönetirken gösterdiği artistik davrnışlarda, kendine has özel işaretler kullanabilmede, repertuar seçiminde, ses alıştırmalarını doğru ve yeterli yapabilmede, entonasyon ve artükülasyona önem vermede, koroya liderlik yapabilmede, koroya hakim olma ve yeterli disiplin oluşturabilmede, kişilere eşit ve adil davranabilmede, çalışmaları zevke dönüştürebilmede, koroya takım ruhu oluşturabilmade, giyim kuşamama dikkat etmede ve çalışmalara hazırlanmış olarak gelmede mevcut durum ile olması gereken durum arasında cinsiyete göre anlamlı faklılık bulunmamıştır.Koro Üyesi Şef Değerlendirme Formu sonuçlarına göre; şefin eser yönetirken kendine has özel işaretler kullanabilmesi ve çalışmalara hazır gelebilmesinde, koro üye algılarının mevcut şefleri (mevcut durum), ile düşündükleri üstün nitelikle şef (ideallerindeki şef veya olması gereken durum) arasında bir fark görmedikleri ancak, karşılıklı iletişim oluşturabilmede, sözüz iletişimsel davranışlarda, gözleriyle etki kurabilmede, jest ve mimiksel davranışları kullanmada, eser yönetirken gösterdiği artistik davranışlarda, repertuar seçiminde, ses alıştırmalarını doğru ve yeterli yapabilmede, entonasyon ve artükülasyona önem vermede, koroya liderlik yapabilmede, koroya hakim olma ve yeterli disiplin oluşturabilmede, bedensel iletşimde, kişilere eşit ve adil davranabilmede, çalışmaları zevke dönüştürebilmede, koroya takım ruhu oluşturabilmade, giyim kuşamama dikkat etmede, bedensel iletişimde, mevcut şeflerinin, düşündükleri üstün nitelikle şefe ( ideallerindeki şefe göre) göre tam yeterli görmedikleri sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Subject of this research is the connection between choir conductor and choir members. There are considered questions of social and educational aspects of choir, necessary skills and manner of choir `conductor?s behaviour, advantage of choir work and the role of lieder position of choir conductor. It is taken attention for the value of choir`s members.This research is based on test of 97 choirs with 3000 choir members which participate in the Fourteenth Choir Festival held in Ankara, Turkey. There are selected nine choirs with 331 choir members, awarded by the festival committee.The data were collected through a Chorus Member Director Evaluation Questionnaire consisting two parts and having 48 questions. It was developed by the researcher with the help and supervision of expert in this area. The data were analysed in terms of %, mean, and significant difference (t test).The results revealed significant differences between the perceptions on the current status and ideal one when sex was considered. The differences between the current status and the ones considered to be in an ideal conductor were resulted from the following perceptions; communicate with members by eye contact, mimics, gestures and body language, enthusiastically inspiration, artistic behaviours, preparing the members physically and psychologically, conducting sufficient and accurate voice practice, exercising fairness among the members, considering intonation and articulation, leading, controlling and imposing disciplinary authority, raising team spirit among the members, dressing carefully. On the other hand, no significant difference was found between the current and ideal director when posturing aesthetically or artistically during performance, using specific signs, and coming to the rehearsal practice on time and prepared.Results of Test Form for Value of choir conductor