Servikal spondilozlu hastalarda, mulligan mobilizasyonu ve kinesio bantlama yöntemlerinin klasik fizyoterapi uygulamalarına katkısının araştırılması
The research of the contribution of mulligan mobilization and kinesio taping methods to classical physiotherapy applications in patients with cervical spondylosis
- Tez No: 281212
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLGA BAYRAKCI TUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Servikal Spondiloz, Fizyoterapi, Kinesio Bantlama, Mulligan Mobilizasyonu, Cervical Spondylosis, Physiotherapy, Kinesio Taping, Mulligan Mobilization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, Servikal Spondilozlu hastalarda, Mulligan Mobilizasyonu ve Kinesio Bantlamanın Klasik Fizyoterapi Uygulamalarına katkısını araştırmak; ağrıyı azaltıp, eklem hareket açıklığını ve kas kuvvetini arttırarak servikal omurganın normal fonksiyonunu restore etmektir. Çalışmaya, yaş ortalamaları 49,86±7,19 yıl (kontrol grubu), 52,06±6,54 yıl (Kinesio Bantlama grubu) ve 48±7,21 yıl (Mulligan Mobilizasyon grubu) olan, en az bir aydır devam eden boyun ağrısı olan, 45 hasta dahil edildi. Bireyler rastgele yöntemle 15'er kişilik üç gruba ayrıldı. Çalışmaya alınan olguların, demografik bilgileri alındıktan sonra, değerlendirmeler tedaviye başlamadan önce, 15 seanslık tedavi programı sonrasında ve tedaviden bir ay sonra uygulandı. Olgulara, ağrı şiddeti, eklem hareketi, kas kuvveti ve özür seviyesi değerlendirmeleri yapıldı. Elde edilen bulgulara göre, ağrı azalmasında gruplar arasında fark bulunmadı (p>0,05). Fleksiyon, sol lateral fleksiyon ve sağ rotasyon normal eklem hareketi değerlerinde, gruplar arasında ve 3 grubun tedavi öncesi, tedavi sonrası ve birinci ay zaman noktalarındaki seyirleri arasında fark bulunmadı (p>0,05). Ekstansiyon, sağ lateral fleksiyon ve sol rotasyon normal eklem hareketi ölçümlerinde üç grup arasında fark bulundu (p0,05). Derin servikal fleksör kas testi değerlerinde ise, gruplar arasında fark görüldü ve Mulligan mobilizasyon grubundaki artış daha yüksek bulundu (p0,05). Çalışmanın sonucunda, servikal spondilozlu bireylerde, Kinesio Bantlama ve Mulligan Mobilizasyonunun Klasik Fizyoterapi uygulamalarına, ağrının azaltılıp, eklem hareket açıklığı ve kas kuvvetinin arttırılmasında katkı sağladığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the contribution of mulligan mobilization and kinesio taping methods to classical physiotherapy applications in patients with cervical spondylosis and to restore the normal function of the cervical spine in these patients by reducing pain, increasing muscle strength and range of motion. 45 patients whose average ages were 49,86±7,19 years in control group, 52,06±6,54 years in kinesio taping group, 48±7,21 years in mulligan mobilization group respectively and who had neck pain for at least 1 month were included in this study. Participants were separated into three groups of 15 individuals each randomly. Firstly, the demographic data of the participants was taken and evaluations were performed before starting treatment, after 15 treatment sessions and one month after the treatment. Pain intensity, range of motion, muscle strength and disability level evaluations were performed on participants. According to outcome data, no difference was found among all the groups with regard to decrease in pain (p>0,05). No difference was found among the three groups and also in their pretreatment, posttreatment and first-month states in flexion, left lateral flexion and right rotation normal joint movement values (p>0,05). A difference was found among three groups in extension, right lateral flexion, and left rotation normal joint movement measurements (p0,05). As for deep cervical flexion muscle test values, there was a difference among the groups and the increase in mulligan mobilization group was higher (p0,05). At the end of the research, it was confirmed that kinesio taping and mulligan mobilization in patients with cervical spondylosis contributed to classical physiotheraphy applications, decreasing pain, increasing range of motion and muscle strength.