Beden eğitimi öğretmenlerinin beden eğitimine ilişkin felsefi görüşlerinin dağılımı
Physical education teachers' philosophical views on the distribution of physical education
- Tez No: 281224
- Danışmanlar: PROF. DR. GIYASETTİN DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Felsefe, Beden Eğitimi Felsefesi, Beden Eğitimi Öğretmeni, Education, Philosophy, Philosophy of Physical Education, Physical Education Teacher
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenlerinin beden eğitimine ilişkin felsefi görüşlerini saptamaktır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Ankara'da görev yapan yapan öğretmenlerle gerçekleştirilen araştırmada 237 öğretmenle anket, 14 öğretmenle görüşme yapılmıştır. Verilerin toplanmasında anket ve yarı yapılandırılmış görüşme teknikleri kullanılmıştır. Anket ve görüşmeler, araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Anket verilerininin analizinde yüzde ve frekanslar, görüşme verilerinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Nicel veri analizi sonucunda beden eğitimi öğretmenlerinin çoğunluğunun pragmatist bakış açısıyla, azınlığının ise realist bakış açısıyla beden eğitimine baktıkları, nitel verilerinde bu bulguyu desteklediği gözlenmiştir. Ancak, beden eğitiminin farklı boyutlarına farklı felsefi bakış açısıyla bakıldığı gözlenmiştir. Cinsiyete göre öğretmen görüşleri dağılımı benzerken, hizmet yılına göre öğretmen, kazanımlar-hedefler, öğretim yöntemi ve değerlendirme boyutlarında dağılımın farklı olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, öğretmen görüşlerinin beden eğitimine ilişkin farklı felsefi bakış açılarına göre dağıldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the philosophical views of physical education teachers relating to their discipline. The research was realized in Ankara in the academic year of 2009/2010 with 237 physical education teachers who participated in surveys. Fourteen teachers were interviewed. Data were collected through a questionnaire and semi-structured interview techniques. Surveys and interviews were conducted by the researcher. Percentage and frequency analysis were applied to evaluate the data from the questionnaires; content analysis was used to evaluate the interviews. Quantitative data analysis revealed that the majority of physical education teachers have a pragmatic perspective on their physical education classes, while the minority evidenced a realistic view which is supported as well by the qualitative data analysis. However, different aspects of physical education were seen from a different philosophical perspective. In other words, the results showed that basic function and class management dimensions were dialectical materialistic, gain dimension idealistic, teaching methods dimension naturalistic, teacher, student, content and assessment dimensions pragmatic. The distribution of teacher views were similar when controlled for gender. The views according to years of service, gaining-goals, teaching methods and assessment were different. As a result, it can be said that teachers? opinions on physical education vary according to their different philosophical views.