Astım Bronşiale hastalarında sempatik deri yanıtları
Sympathetic skin responses in patients with bronchial asthma
  1. Tez No: 281227
  2. Yazar: SIDIKA BÖLÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ALTUNRENDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Sempatik sinir sistemi, Sempatik deri yanıtları, Asthma, Sympathetic nervous system, Sympathetic skin responce
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Astım hava yollarının kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. Astımda parasempatik hiperaktivite bronkokonstiksiyonla sonuçlanmakta, sempatik aktivite bu durumla mücadele etmek için artmasına rağmen bronkokonstriksiyonu yenmede yetersiz kalmaktadır. Astım tedavisinde sempatomimetik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu nedenle astımda otonom sinir sisteminin etkilendiği ve sempatik disfonksiyon olduğu düşünülmektedir. Bu tez çalışmasında Astım Bronşiale hastalarında, patogenezde sempatik sinir sisteminin (SeSS) rolünün araştırılması amaçlandı. Astım tanısıyla takip edilen 39 hastanın ve yaş ve cinsiyet açısından benzer 20 sağlıklı kontrolün el bölgesinden sağ median sinir elektriksel stimülasyonu ile sempatik deri yanıtları (SDY) kaydedildi. Toplam 39 hastanın 7'sinde SDY'ları ilaçsız ve ilaçlı grupta olmak üzere 2 kez kaydedildi. Bu hastalardan bir tanesi 2. inceleme sırasında ilaçlı-atak grubunda, diğerleri ilaçlı-atak dışı grupta idi. Hastalardan 15'i ilaçsız, 8'i ilaçlı-atak, 23 tanesi ilaçlı-atak dışı grubunda olmak üzere toplam 46 SDY elde edildi. Bulgularımızda, kontrol grubu ile sırasıyla tüm hasta grubu ve diğer 3 alt grup (ilaçsız, ilaçlı-atak, ilaçlı-atak dışı) karşılaştırıldığında SDY amplitüdlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sadece kontol grubu ve sırasıyla tüm hasta grubu ve ilaçlı-atak dışı grubun SDY latansları karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Ancak sempatik sistemdeki patolojiyi göstermekte SDY latans ölçümünün amplitüd kadar güvenilir olmadığının bildirilmesi nedeniyle latans farkına dayanarak astım hastalarında SeSS'ne ait bir patolojinin varlığını tartışmak için yeterli görmedik.Elden kaydedilen SDY'ları astım hastalarındaki sempatik sistemin disfonksiyonunu göstermede yetersiz kalmıştır. Hem parasempatik hem de sempatik sistemin fonksiyonunu gösteren testlerin bir arada ve daha büyük bir hasta grubunun üzerinde çalışılması ile bu hastalığın etiyopatogenezindeki otonom sinir sisteminin rolü daha iyi aydınlatılabilir.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic inflammatory disease of the airways. Parasympathetic hyperactivity results in bronchoconstriction and despite the increase in sympathetic activity, this increase fails to overcome bronchoconstriction. Sympathomimetic drugs are used in the treatment of asthma. Therefore, autonomic nervous system involvement and sympathetic dysfunction were thought to be present in asthma. In this study, we aimed to investigate the role of the sympathetic nervous system in the pathogenesis of bronchial asthma. Sympathetic skin responses (SSR) from hand regions of 39 asthma patients and 20 healthy controls similar in age- and gender were recorded with right median nerve electrical stimulation. In 7 of 39 patients, sympathetic skin responses were recorded 2 times in non-drug and drug groups. One of these patients was in drug-attack group during the 2nd study and others were in non-drug-attack group. A total of 46 SSRs were obtained from 15 non-drug group patients, 8 drug-attack group patients and 23 non-drug-attack group patients. No statistically significant difference was detected in SSR amplitudes between control group and all the patients and the other 3 sub-groups (non-drug, drug-attack, non-drug-attack). A statistically significant difference was found between control group and all patients and non-drug-attack only in comparison of SSR latencies. However, SSR latency measurement has been reported not as reliable as amplitude, so based on the latency difference, discussing the existence of pathology in sympathetic nervous system of patients with asthma is thought not to be reliable.SSRs, recorded from hands of asthma patients, were insufficient to demonstrate the dysfunction of sympathetic nervous system. Therefore, with combined studies of tests showing functions of both the parasympathetic and sympathetic nervous system performed in much more patients, the role of the autonomic nervous system in the etiopathogenesis of this disease could be better explained.