Sağ lob canlı vericili karaciğer naklinde portal venöz dallanma anomalileri ve malatya yaklaşımı
Right lobe live donor liver transplantation portal venous branching anomalies and malatya approach
- Tez No: 281464
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Canlı vericili karaciğer nakli, Anormal poral venöz dallanma, Malatya Yaklaşımı, Live donor liver transplantation, Abnormal portal venous branch, Malatya Approach
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu çalışmada sağ lob canlı vericili karaciğer naklinde greftte karşılaşılan portal ven anomalilerine bağlı sorunları ortadan kaldırmak amacı ile birleştirilmiş iki veya üç portal ven ağzı en az 1-2 cm kadar daha uzamış, orjinalinden daha geniş ve tek bir ağız haline getirilerek ortaya koyulan ve Malatya Yaklaşımı olarak adlandırılan yeni bir cerrahi tekniği tanımlamak ve bu tekniğin etkinliğini araştırmaktır.Hastalar ve yöntem: Nisan 2002 ve Mart 2011 tarihleri arasında merkezimizde karaciğer nakli yapılan 558 hastanın 440?ı (%79.4) canlı vericili karaciğer nakli olup, canlı vericili karaciğer nakillerinin 396?sı (%90) sağ lob canlı vericili karaciğer naklidir. Bu çalışma yalnızca sağ lob grefti kullanılarak yetişkin canlı vericili karaciğer nakli yapılan hastaları kapsamaktadır. Sağ lob canlı vericili karaciğer nakli yapılan 396 hastanın 50?sinde (%12.6) Nakamura sınıflamasına göre anormal portal ven dallanması vardı. 396 sağ lob greftinin 346?sı Tip A (%87.6), 20?si Tip B (%5), 18?si Tip C (%4,6), 12?i Tip D (%3) olan vakalardan oluşmaktadır. Anormal portal ven dallanması olan (Tip B, C, D) greftlerin transplante edildiği alıcıların 10?unda primer yaklaştırma, 7?sinde Y-Plasty, 3?ünde duble anastomoz, 3?ünde komplike venoplasti, 27?sinde Malatya Yaklaşımı tekniği uygulandı.Sonuçlar: Malatya Yaklaşımı tekniği kullanılan 27 hastada tekniğin etkili ve kolay uygulanabilir olduğu görüldü. Konvansiyonel yöntemlerle portal ven anastomozu yapılan gruptaki hastalardan istatistiksel olarak anlamlı oranda portal ven trombozu gözlenmedi. Mortalitenin ve postoperatif relaparatominin konvansiyonel yöntemlerle portal ven anastomozu yapılan grupta daha fazla olduğu görüldü.Yorum: Bu tezin sonuçları çift portal ven olan sağ lob greftlerinin rekonstrüksüyonunda, Malatya Yaklaşımı tekniğinin kullanımının kolay, etkili bir yöntem olduğu ve anormal portal ven dallanmalarında standart prosedür olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to remove the difficulties based on portal vein anomalies faced with graft in liver transplant with right lobe living donor and to define a new technique called as Malatya Approach combined two or three portal ven orifice extended at least 1-2 cm, wider than its original one and presented as transforming into just one orifice and to define a new surgical technique and research the efficiency of this technique.The patients and method: Between April 2002 and March 2011 the liver transplant was carried on 558 patients in our centre, 440 of who are living donors ones and 396 of whom (90 %) are right lobe living donor liver transplantations. This study covers only those patients on whom living donor liver transplant has been performed by using right lobe graft. According to Nakamura classification, there was abnormal portal vein branch in 50 (12.6 %) out of 396 patients on whom the right lobe living donor liver transplant has been performed. 346 out of 396 right lobe graft consists of Type A (87.4%), Type B out of 20 (5%), Type C out of 18 (4.6%), Type D out of 12 (3%). Premier approximation in 10 patients with abnormal portal vein branch (type B,C,D) grafts , Y-Plasty in 7 patients, double anastomos in 3 patients, complicated venoplasty in 3 patients, in 27 patients Malatya Approach technique has been implemented.Results: The technique of Malatya Approach implemented on 27 patients has been found out to be efficient and easily applicable. Portal vein trombosis has not been observed in the statistical meaningful rate on patients on whom portal vein anastomosis has been operated through conventional techniques. The rate of relaparatomy and mortality has been seen to be more on patients on whom portal ven anastomoz has been operated through conventional techniques.Comment: We are of the opinion that results of the thesis have confirmed that the use of Malatya Approach technique in the reconstruction of right lobe grafts with double portal vein is easy, an efficient method and can be standard procedure in abnormal vein branch.