İnvaziv olmayan düşük malignite potansiyelli mesane tümörleriyle, invaziv yüksek malignite dereceli tümörlerin genetik açıdan farklılıkları
Genetic differences between low grade and high grade urothelial cancer in bladder
  1. Tez No: 281519
  2. Yazar: DENİZ ABAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHTÜ TANSUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Onkoloji, Üroloji, Genetics, Oncology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: kromozom düzensizlikleri mesane kanseri, p16, p53, bladder cancer, chromosomal abnormalities, p16, p53
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnvaziv Olmayan Düşük Malignite Potansiyelli Mesane Tümörleriyle, İnvazivYüksek Malignite Dereceli Tümörlerin Genetik Açıdan FarklılıklarıAmaç: Bu çalışmada, invaziv olmayan düşük dereceli tümörler ile invaziv yüksekdereceli tümörler arasındaki genetik farklılıkların, sitogenetik ve moleküler sitogenetikyöntemlerle gösterilmesi amaçlandı.Yöntem ve Gereçler: Mayıs 2009 ile Mayıs 2010 tarihleri arasında 34 mesanekanserli hastadan eş zamanlı alınan mesane kanser dokusu ile kan örneklerinin kültürüyapıldı. Kan ve doku kültürlerinden üretilen hücrelerin kromozomlarında oluşan yapısalve sayısal değişikliklerin tespiti için sitogenetik yöntemler kullanıldı. Sağlıklı olduğubilinen aynı sayıda kontrol grubunun kan kültürleri de kromozom hasarları bakımındanincelendi. Ayrıca, hastaların kanserli mesane doku örnekleri p16 ve p53 genlerininanalizi FISH yöntemiyle yapıldı. Kontrol grubu ile hastaların kromozom düzensizlikleriaçısından karşılaştırıldı. Ayrıca, histopatolojik incelemeye göre hastalar düşük derecelive yüksek dereceli tümörü olanlar olmak üzere iki ayrı gruba ayrıldı. Yaş, vücut kitleindeksi, sigara içme süresi, kromozomal düzensizlikleri, p16 ve p53 değişimleriyönünden karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgular: Yaş ortalaması 60,6±14,2 (26?81) yıl olan 30'u (%88,2) erkek ve 4'ü(%11,2) kadın toplam 34 mesane kanserli hastanın ortalama kromozom düzensizliksayısı [20±36,2 (0?182)] ile kontrol grubu [1,3±1,6 (0?5)] karşılaştırıldığında bu farkmesane kanserli hastalarda anlamlı şekilde yüksekti (p=0,0001). Histopatolojikinceleme sonrası 11 (%32,3) hastada, düşük dereceli papiller ürotelyal karsinom, 22(%64,7) hastada yüksek dereceli papiller ürotelyal karsinom ve 1 (%3) hastada CIS(karsinoma in situ) tümör olduğu saptandı. Düşük dereceli ve yüksek dereceli tümörüolan hastalarımızın yaş, vücut kitle indeksi ve sigara içme süresi açısından istatistikselolarak anlamlı farklılık bulunmadı (p=0,971, p=0,106, p=0,561). Bu iki grup,kromozom düzensizlikleri açısından karşılaştırıldığında aralarındaki farkın anlamlıolmadığı görüldü (p=0,714). Ancak, p16 ve p53 gen değişiklikleri açısındandeğerlendirildiğinde tümör derecesi yüksek olanlarda gen hasarlarının önemli derecedeyüksek olduğu görüldü (p=0,002 ve p=0,039). En çok yapısal düzensizlikler 1, 2, 3, 5, 9ve 15. kromozomlarda, sayısal düzensizlikler ise 8, 17, 21, 22, X ve Ykromozomlarında gözlendi. Bu düzensizlikler arasında özellikle 1q21, 1q32, 2q22,2q32?35, 3p21, 5q31, 5q33, 9p11 ve 9q32 bölgelerinde bozuklukların daha sıkgörüldüğü tespit edildi.Sonuç: Mesane kanserli hastalarımızın etiyolojisinde, 1q21, 1q32, 2q22, 2q32?35, 3p21, 5q31, 5q33, 9p11 ve 9q32 kromozom bölgelerinin ve 8, 17, 21, 22, X ve Ykromozomlardaki sayısal düzensizliklerin önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bununlabirlikte, p16 ve p53 genlerindeki hasarın yüksekliği ile tümörün yüksek dereceli olmasıarasında paralellik olduğu rapor edildi. Buradan da bu genlere bakılarak hastalarınprognozunun tahmin edilebileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Genetic Differences Between Low Grade and High Grade Urothelial Cancer inBladderPurpose: Comparing the genetic differences between low grade and high grade ofurethelial cancer in bladder by using cytogenetic and molecular cytogenetic methods.Method and Materials: Between May 2009 to May 2010, blood and tissuesamples were collected from 34 patients who have bladder cancer. Structural andnumerical abnormalities of chromosomes were detected in blood and tissue samplesfrom both patients and control groups with the method of cytogenetic. p16 and p53genes were also identified in the tumor samples of the bladder by using FISH methods.The numbers of chromosomal abnormalities were compared for patients and controlgroup. We divided the patients into two groups according to histopathological features.The patients with low grade urothelial cancer composed the first group and with highgrade urothelial cancer composed the second group. We compared the two groupsaccording to age, body mass index, smoking time, number of chromosomalabnormalities and differences in p16 and p53 genes and than assessed with statisticalmethods.Findings: Thirty (88,2%) male and four (11,2%) female patients with bladdercancer recruited the study and the mean age was 60,6 ± 14,2 ( 26 ? 81) year. The meannumber of chromosomal abnormality in patients with bladder cancer and control groupwere 20 ± 36,2 (0 ? 182), 1,3 ± 1,6 (0 ? 5), respectively and difference was significant(p= 0,0001). Histopathologic examination reveals that 11 (32,3%) patients had lowgrade urothelial cancer, 22 (64,7%) patients had high grade urothelial cancer and 1(3%)patient had carcinoma in situ. The patient with CIS was assessed as a high grade andadded the second group. There were no statistically differences between the first groupwhich including the patients with low grade papillary urothelial cancer and secondgroup with high grade according to age, body mass index and smoking time ( p=0,971,p=0,106, p=0,561). There was also no different between the two groups according tonumber of chromosomal abnormalities (p=0,714), however when we considered thechanges of the p16 and p53 genes differences were significant (p=0,002 and p=0,039).The most structural abnormalities were seen in chromosome 1, 2, 3, 5, 9 and 15, andnumerical in chromosome 8, 17, 21, 22, X and Y. Regions of 1q21, 1q32, 2q22, 2q32 ?35, 3p21, 5q31, 5q33, 9p11, 9q32 were detected as a most affected areas.Result: The most structural abnormalities were seen in chromosome 1, 2, 3, 5, 9and 15, and numerical in chromosome 8, 17, 21, 22, X and Y. Regions of 1q21, 1q32,2q22, 2q32 ? 35, 3p21, 5q31, 5q33, 9p11, 9q32 were detected as a most affected areas.The region of 5q31 may be research adversly. Changing of p16 and p53 genes weremore frequent detected in patients with high grade papillary urotelial cancer.