Tiroid nodüllerinde ince iğne aspirasyon biyopsi tanıları ile tiroidektomi materyallerindeki histopatolojik tanıların korelasyonu
Correlation between fine needle aspiration biopsy diagnoses and histopathological diagnoses in thytoidectomy materials of thyroid nodules
  1. Tez No: 899879
  2. Yazar: GÖKŞEN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SARAYDAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, İİAB, Bethesda, Thyroid nodule, FNAB, Bethesda
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tiroid nodülleri sık görülür ve %90'ından fazlası benign, %4-%6,5'i maligndir. Tanısında USG eşliğinde tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) standart bir yöntemdir. Çalışmamızda İİAB sonrasında tiroidektomi uygulanan olgularda, İİAB'leriyle elde edilen sitolojik tanılar, rezeksiyon materyalinden verilen histopatolojik tanılarla karşılaştırılarak İİAB yönteminin etkinliği değerlendirilmiştir. Çalışmamızda Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda Ocak 2018-Aralık 2022 tarihlerinde raporlanan 5677 tiroid İİAB içerisinden, tiroidektomi uygulanan 431 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Tiroid İİAB'lerin raporlamasında 2017 Bethesda Sistemi, histopatolojik incelemede Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tiroid Neoplazmları 2022 Sınıflaması kullanılmıştır. Sitolojik incelemede 431 olgunun 13'ü (%3) tanısal olmayan sitoloji/yetersiz, 183'ü (%42,5) benign, 29'u (%6,7) önemi belirsiz atipi/önemi belirsiz foliküler lezyon (ÖBA/ÖBFL), 69'u (%16,0) foliküler neoplazi/foliküler neoplazi kuşkusu (FN/FNK), 35'i (%8,1) malignite şüphesi, 102'si (%23,7) malign tanısı almıştır. Histopatolojik incelemede olguların benign kategorisinde 144'ü tiroid foliküler nodüler hastalık, 13'ü foliküler adenom, 6'sı onkositik adenom, 13'ü kronik lenfositik tiroidit, 2'si diffüz hiperplazi, 5'i benign tiroid dokusu ve diğerleri; düşük riskli neoplaziler kategorisinde 7'si papiller benzeri nükleer özellikler gösteren non-invaziv foliküler tümör (NIFT-P), 19'u malignite potansiyeli belirsiz tiroid tümörleri; malign kategorisinde 5'i foliküler karsinom, 13'ü invaziv foliküler varyant papiller karsinom, 194'ü papiller tiroid karsinomu, 4'ü onkositik karsinomken; 6 olgu medüller tiroid karsinomu ve diğerleri kategorisindedir. Çalışmamızda İİAB'nin duyarlılığı %70.4, özgüllüğü %99.2, pozitif prediktif değeri %99, negatif prediktif değeri %75.7, tanısal doğruluk oranı %84'tür. USG eşliğinde tiroid İİAB ve Bethesda sınıflaması; tiroid nodüllerin benign-malign ayrımında, operasyon kararında pratik, geçerli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Thyroid nodules are common, with over 90% being benign and 4-6.5% malignant. Fine-needle aspiration biopsy (FNAB) guided by ultrasound is a standard method for diagnosis. In our study, the effectiveness of the FNAB method was evaluated by comparing the cytological diagnoses obtained from FNABs with the histopathological diagnoses from the resection material in cases that underwent thyroidectomy after FNAB. In our study, 431 cases that underwent thyroidectomy out of 5677 thyroid FNABs reported at Uludağ University Faculty of Medicine, Department of Medical Pathology between January 2018 and December 2022 were retrospectively evaluated. The 2017 Bethesda System was used for reporting thyroid FNABs, and the World Health Organization (WHO) Classification of Thyroid Neoplasms 2022 was used for histopathological examination. In cytological examination, among the 431 cases, 13 (3%) were non-diagnostic/inadequate, 183 (42.5%) were benign, 29 (6.7%) were indeterminate atypia/indeterminate follicular lesion (IA/IFL), 69 (16.0%) were follicular neoplasm/follow-up follicular neoplasm (FN/FNN), 35 (8.1%) had suspicion of malignancy, and 102 (23.7%) were diagnosed as malignant. In histopathological examination, among the benign category, 144 cases were classified as thyroid follicular nodular disease, 13 as follicular adenoma, 6 as oncocytic adenoma, 13 as chronic lymphocytic thyroiditis, 2 as diffuse hyperplasia, 5 as benign thyroid tissue and others; in the low-risk neoplasms category, 7 cases were classified as non-invasive follicular tumor with papillary-like nuclear features (NIFT-P), 19 as thyroid tumors of uncertain malignant potential; and in the malignant category, 5 cases were follicular carcinoma, 13 were invasive follicular variant papillary carcinoma, 194 were papillary thyroid carcinoma, 4 were oncocytic carcinoma; 6 cases were medullary thyroid carcinoma and others. The sensitivity of FNAB in our study was 70.4%, specificity was 99.2%, positive predictive value was 99%, negative predictive value was 75.7%, and diagnostic accuracy rate was 84%. Ultrasound-guided thyroid FNAB and Bethesda classification are practical and valid methods for differentiating between benign and malignant thyroid nodules and for making surgical decisions.