Sağlıklı yenidoğanlarda tam kan sayımı parametreleri ve değişkenleri
Complete blood count parameters and variables in healthy newborns
  1. Tez No: 281524
  2. Yazar: SEÇKİN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANSU SİPAHİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tam kan sayımı, yenidoğan, parametre, sağlıklı, Complete blood count, newborn, parameter, healthy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Yenidoğan döneminde tam kan sayımı parametreleri yenidoğan izlemi ve değerlendirilmesi için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmada sağlıklı yenidoğanların değerlendirilmesinde tam kan sayımı parametreleri ve değişik faktörlerin bu parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesi planlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesinde doğan, çalışmaya katılma kriterlerini karşılayan, sağlıklı ve izleminde ek bir patoloji gelişmeyen bebekler dahil edilmiştir. Numunelerin ilk 24 saatte ve periferik damar yolundan alınmasına dikkat edilmiştir.Sonuçlar: Anneye ait faktörlerden doğum yaşı 29-45 yaş arası olanlardan doğan yenidoğanlarda MCH anlamlı olarak yüksek bulunurken diğer parametrelerde değişiklik saptanamamıştır. Yine anneye ait bir diğer faktör olan doğum şekli incelendiğinde sezeryan ile doğanlarda Hb anlamlı olarak yüksek bulunurken diğer parametrelerde değişiklik saptanamamıştır. Doğum sayısı ve yenidoğana ait faktörlerden yenidoğanın cinsiyeti ile de tam kan sayımı parametreleri arasında bir ilişki saptanamamıştır.Tartışma: Sosyokültürel, sosyoekonomik seviyeler, yeme alışkanlıkları ve endemik olan enfeksiyonlar göz önüne alındığında her coğrafi bölgenin kendi referans değerlerini çıkarmaya çalışması önerilmektedir. Çalışmamıza benzer araştırmaların daha yüksek hasta sayıları ile yapılması ve ülke çapında alınan örneklerin ortak bir sistemde toplanması ile yüksek hasta sayılarına ulaşıp hem bölgesel hem de ülkeye ait sonuçlar elde edilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Complete blood count parameters are very important in the follow up and evaluation of the newborns. In this study, the evaluation of complete blood count parameters and the effect of different factors on these parameters have been studied.Method: Healthy newborns who meet the inclusion criteria born in the Ufuk University Dr. Rıdvan Ege Hospital and without additional pathologies in the follow up have been enrolled in the study. Care has been taken to obtain the samples in the first 24 hours from a peripheral vascular access.Results: Statistically significant difference has been observed in MCH of the newborns from mothers between 29-45 years of age as a maternal factor while no other significant differences have been observed. In terms of delivery method, which is another maternal factor, newborns who are delivered by cesarean section had higher Hb values while no difference in other parameters has been observed. There was no correlation between number of births and the sex of the newborn, which is a newborn factor, and complete blood count parameters.Discussion: It is advised that every geographical area should obtain its own reference values due to sociocultural, socioeconomic levels, eating habits and endemic infections. Similar studies should be conducted with more patients and samples should be collected from the national population should be collected in a unified system thus both local and nationwide results should be obtained.