Yenidoğanlarda idrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda hematolojik değişkenler ve klinik özelliklerle idrar kültür pozitifliği arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hematological variables, clinical features, and positive urine cultures in neonates with urinary tract infections
- Tez No: 996196
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, İdrar Yolu Enfeksiyonu, Enflamatuvar İndeksler, Pan-İmmün-Enflamasyon Değeri, Hematolojik Parametreler, Tanısal Biyobelirteçler, Neonate, Urinary tract infection, Inflammatory indices, Pan-immune-inflammation value, Complete blood count, Diagnostic biomarkers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) tanısı alan yenidoğanlarda demografik, klinik, laboratuvar, görüntüleme ve tedavi özelliklerini değerlendirmek; klasik hematolojik ve biyokimyasal parametrelerin yanı sıra yeni nesil enflamatuvar indekslerin tanısal değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakımda 1 Ağustos 2022- 1 Ağustos 2024 tarihleri arasında İYE tanısı alan 43 yenidoğan ile sağlıklı kontrol grubunu oluşturan 30 yenidoğan değerlendirildi. Demografik ve klinik veriler, idrar ve kan kültürü sonuçları, üriner ultrasonografi bulguları ve uygulanan tedaviler kaydedildi. Laboratuvar değerlendirmesinde tam kan sayımı, biyokimyasal parametreler ve enflamatuvar indeksler(Trombosit-lenfosit oranı (PLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), sistemik immün-enflamasyon indeksi (SII), sistemik enflamasyon yanıt indeksi (SIRI) ve pan-immün-enflamasyon değeri (PIV)) analiz edildi. ROC eğrileri ve lojistik regresyon analizleri ile enflamatuvar indekslerin tanısal performansı değerlendirildi. Bulgular: İYE ve kontrol grupları arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. İdrar kültürlerinde en sık izole edilen etken Escherichia coli olarak belirlendi. Üriner ultrasonografi çoğu hastada normal olarak raporlandı ve patolojiler genellikle düşük dereceli hidronefroz ile sınırlıydı. Biyokimyasal parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Buna karşın hematolojik değerlendirmede nötrofil ve monosit sayıları İYE grubunda daha yüksek, lenfosit sayıları ise daha düşük bulundu. Enflamatuvar indekslerin tamamı (MLR, SIRI, SII, PLR ve PIV) İYE grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı (p<0,05). ROC analizlerinde MLR iyi düzeyde ayırt edici güce sahipken, SIRI ve PIV orta düzeyde; SII ve PLR ise zayıf–orta düzeyde ayırt edicilik gösterdi(<0,001, <0,001, 0,001, 0,008, 0,016) Lojistik regresyon analizlerinde PIV ve CRP İYE'yi tahmin etmede bağımsız değişkenler olarak en büyük anlamlılğa sahip olduğu görüldü. Sonuç: Yenidoğan İYE'lerinde klasik biyokimyasal parametrelerin tanısal katkısı sınırlıdır. Buna karşın MLR, SIRI, SII, PLR ve özellikle PIV gibi enflamatuvar indeksler, sistemik enflamatuvar yanıtı yansıtarak tanı sürecine yardımcı olabilir. Bu çalışmanın PIV'in yenidoğan İYE'sinde değerlendirildiği ilk çalışmalardan biri olması, bu çalışmamızın literatüre özgün bir katkı sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the demographic, clinical, laboratory, imaging, and treatment characteristics of neonates diagnosed with urinary tract infection (UTI), and to investigate the diagnostic value of novel inflammatory indices in addition to classical hematological and biochemical parameters. Materials and Methods: This retrospective study included 43 neonates diagnosed with UTI and 30 healthy neonates forming the control group, who were followed in the Neonatal Intensive Care Unit of Ankara Training and Research Hospital between August 1, 2022, and August 1, 2024. Demographic and clinical data, urine and blood culture results, urinary ultrasonography findings, and administered treatments were recorded. Laboratory evaluation included complete blood count, biochemical parameters, and inflammatory indices, namely platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI), and pan-immune-inflammation value (PIV). The diagnostic performance of inflammatory indices was assessed using receiver operating characteristic (ROC) curve and logistic regression analyses. Results: No significant differences were observed between the UTI and control groups in terms of demographic characteristics. The most frequently isolated pathogen in urine cultures was Escherichia coli. Urinary ultrasonography was reported as normal in most patients, and detected abnormalities were generally limited to low-grade hydronephrosis. No significant differences were found between groups with respect to biochemical parameters. In contrast, hematological evaluation revealed higher neutrophil and monocyte counts and lower lymphocyte counts in the UTI group. All inflammatory indices (MLR, SIRI, SII, PLR, and PIV) were significantly higher in the UTI group compared with the control group (p<0.05). ROC analyses demonstrated good discriminative power for MLR, moderate discriminative power for SIRI and PIV, and weak-to-moderate discriminative power for SII and PLR (p<0.001, <0.001, 0.001, 0.008, and 0.016, respectively). Logistic regression analyses showed that PIV and C-reactive protein (CRP) had the highest significance as independent predictors of UTI. Conclusion: The diagnostic contribution of classical biochemical parameters in neonatal UTIs is limited. In contrast, inflammatory indices such as MLR, SIRI, SII, PLR, and particularly PIV may aid the diagnostic process by reflecting the systemic inflammatory response. The fact that this study is among the first to evaluate PIV in neonatal UTI suggests that it may provide an original contribution to the literature.