Preeklamptik ve normotansif gebelerin yenidoğanlarından alınan kord kanında hemogram parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of the hemogram parameters in the cord blood of the newborns from preeclamptic and normotensive mothers
  1. Tez No: 661212
  2. Yazar: GÖKÇE GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Yenidoğan, Kord kanı, Hemogram parametleri, Gebelik, Preeclampsia, Newborn, Cord blood, Hemogram parameters, Pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve amaç: Bu çalışmada amacımız, preeklamptik anne bebeklerinden ve normotansif anne bebeklerinden alınan kord kanında bakılan hemogram parametrelerini karşılaştırarak, preeklamptik annelerden doğan bebeklerin hemogramlarında saptanacak farklılıkların araştırılmasıdır.Gereç ve yöntem: Prospektif, paralel inceleme olarak tasarlanan çalışmamıza, Haziran 2020 - Ocak 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniveristesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği doğumhane birimine, doğum amaçlı yatan gebelerden 88 normotansif sağlıklı, 88 preeklamptik olmak üzere 176 gebe katılmıştır. Hastalardan yatış sırasında onamlari alındıktan sonra rutin testler alındı.Çalışmamıza dahil ettiğimiz gebelerin preeklampsi kliniğini değerlendirmek için ACOG cemiyetinin yayınladığı kılavuzu kaynak olarak kullandık ve yatışa gelen gebeler değerlendirildikten sonra preeklamptik gebe veya normotansif gebe olarak ayırt edildi ve yenidoğanları arasında iki grup oluşturuldu. Preeklamptik ve normotansif gebelerin yenidoğanların göbek kordonundan enjektör yardımıyla alınan 2 ml kan örneği, içersinde 2.0 mg∕dl EDTA-2K içeren mor vakumlu tüpe alındı ve alınan kord kanında tam kan sayımı parametreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Preeklamptik ve normotansif anne bebeklerinde kord kanında bakılan hemogram parametreleri karşılaştırıldığında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. İki grup arasında hemogram parametlerinden RBC (p=0,001), hemoglobin (p=0,001), hematokrit (p=0,001), MCV (p=0,001), MCH (p=0,001), RDW (p=0,005), MPV (p=0,001) ve PDW (p=0,001) değerleri anlamlı bulunmuş olup preeklamptik grupta yüksek saptanmıştır. Yine preeklamptik anne bebeği ve kontrol grubu arasında plateletdeğerinde anlamlı bir fark saptanmıştır (p=0,001) ve preeklamptik grupta düşük bulunmuştur. Preeklamptik anne ve bebeklerinde hemogram parametrelerinden lökosit sayısı (p=0,016), MPV (p=0,005), PDW (p=0,001) değerleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.Sonuç: Çalışmamızda preeklamptik anne bebeklerinde neonatal trombositopeni görülmesi, MPV değerinin yüksek bulunması ve hipoksiye bağlı eritropoezde artış olması bu bebeklerde kanama ve enfeksiyon başta olmak üzere birçok komplikasyon riskini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our aim is to compare the hemogram parameters of the cord blood taken from babies of preeclamptic mothers and babies of normotensive mothers, and to investigate the differences to be detected in the hemograms of babies born to preeclamptic mothers.Materials and Methods: This study was designed as a prospective, parellel study. This study was conducted in Haseki Training and Research Hospital Maternity Clinic.176 pregnant women, 88 normotensive healthy and 88 preeclamptic, participated in this study. Routine tests were taken after informed consent from patients during hospitalization. We used the guide published by the ACOG society as a source to evaluate the preeclampsia clinic of pregnant women we included in our study. After the admission pregnant women were evaluated, they were differentiated as preeclamptic or normotensive pregnant women and two groups were formed among their newborns.2 ml of blood sample taken from the umbilical cord of newborns of preeclamptic and normotensive pregnancies with the aid of an injector was taken into a purple vacuum tube containing 2.0 mg ∕ dl EDTA-2K and complete blood count parameters were compared in the cord blood taken.Findings: When the hemogram parameters measured in the cord blood of the newborns of preeclamptic and normotensive pregnant women were compared, significant differences were found. Among the two groups, hemogram parameters RBC (p = 0.001), hemoglobin (p = 0.001), hematocrit (p = 0.001), MCV (p = 0.001), MCH (p = 0.001), RDW (p = 0.005), MPV (p = 0.001) and PDW (p = 0.001) values were found to be significant, and they were found to be high in the preeclamptic group. Again, a significant difference was found in the platelet value between the preeclamptic mother's baby and the control group (p = 0.001) and it was found to be low in the preeclamptic group.A positive correlation was found between the hemogram parameters of leukocyte count (p = 0.016), MPV (p = 0.005), and PDW (p = 0.001) in preeclamptic mothers and their babies.Conclusion: In our study, neonatal thrombocytopenia, high MPV value and increase in erythropoiesis due to hypoxia in babies of preeclamptic mothers may increase the risk of many complications, especially bleeding and infection in these babies.