Acil servise başvuran ve akut koroner sendrom tanısı alan hastalarda önceki EKG'lerin incelenmesi
Examination of previous EKGs in patients applied to the emergency department and diagnosed acute coronary syndrome
- Tez No: 751923
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, EKG, Troponin, QRS-T açısı, T/QRS oranı, AKS, AMİ, Emergency Department, ECG, Troponin, QRS-T angle, T/QRS ratio, ACS, AMI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız AKS tanısı konulan hastaların acil servise başvurusundan önceki son 6 ay içindeki EKG'lerinde QRS-T açısı, T/QRS oranı, QRS dalga genişliği, PR mesafesi, P dalga genişliği parametreleri incelenerek hastalarda AKS öngürülebilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 01.11.2020-28.02.2021 tarihleri arasında başvuran ve acil servis başvurunda EKG çekilerek ST elevasyonu ve laboratuvar tetkiklerinde troponin pozitifliği ile akut koroner sendrom tanısı konulan 18 yaş ve üzeri hastalar alınmıştır. Hastalar Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'nden (HBYS) ve hasta dosyaları üzerinden geriye yönelik olarak taranmıştır. Hastaların klinik verileri, laboratuvar sonuçları ve EKG'leri arşiv ve bilgisayar kayıtları üzerinden elde edilmiştir. HBYS'de acil servis başvurusundan önceki son 6 ay içinde çekilmiş EKG'si olan hastalar çalışmaya dahil edilmiş olup önceki EKG'si olmayan hastalar çalışmaya alınmamıştır. AKS tanısı almış olan hastaların acil servis başvuru EKG'si ile son altı ay içindeki bir adet EKG'si değerlendirilmiştir. Hastaların eski EKG'lerindeki QRS-T açısı, QRS dalga genişliği, PR mesafesi, P dalga genişliği, T/QRS oranı parametleri değerlendirilmiştir. Acil servise göğüs ağrısı dışında başka bir şikayetle başvurup, acil serviste EKG çekilmiş olup, demografik özellikleri çalışma grubumuzla benzer olan, AKS tanısı dışlanmış hastalar kontrol grubu olarak tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 80 çalışma, 80 kontrol grubundan olmak üzere 160 hasta dahil edilmiştir. Yaş ortalaması çalışma grubunda ortalama 64,96 kontrol grubunda 53,59; Troponin değeri çalışma grubunda 403,56 kontrol grubunda 11,65; P genişliği çalışma grubunda 91,83 kontrol grubunda 84,64; QRS-T açısı çalışma grubunda 71,38 kontrol grubunda 23,84 olarak bulunmuştur. QRS-T açısı hastaların AKS tanısı konulan EKG'lerinde 72,76 olarak saptanmış ve önceki EKG'lerine göre anlamlı artış tespit edilmiştir. T/QRS oranı çalışma grubunda 1,68, kontrol grubunda 1,66 olarak tespit edilmiştir. T/QRS oranı çalışma grubunun AKS tanısı konulan EKG'lerinde 1,73 olarak saptanmış ve önceki EKG'lerine göre anlamlı artış tespit edilmiştir. Çalışmamızda yaş, troponin değeri, P dalga genişliği ve QRS-T açısı çalışma ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. P dalga genişliği için cut-off değeri 96, QRS-T açısı için cut-off değeri 41 olarak bulunmuştur. Çalışmamızdaki bulgulara göre P dalga genişliği AKS tansını öngörmede %78,8 seçicilik ile zayıf bir ayrım gücüne sahiptir. QRS-T açısı ise %91,3 seçicilik ile AKS tanısını öngörmede mükemmel ayrım gücüne sahiptir. Sonuç: Çalışmamızdaki bulgulara göre hastaların son altı ay içindeki EKG'lerindeki QRS-T açısı AKS gelişimini öngörmede kullanılabilir. T/QRS oranı AKS tanısı konulan hastaların önceki EKG'lerine göre anlamlı artış gösterdiği için AKS gelişimini öngörmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to investigate the predictability of ACS in patients by examining the QRS-T angle, T/QRS ratio, QRS wave width, PR distance, and P wave width parameters in the ECGs of the patients diagnosed with ACS in the last 6 months before their admission to the emergency department. Materials and Methods: Patients aged 18 years and older who applied to Kayseri City Hospital Emergency Medicine Clinic between 01.11.2020-28.02.2021 and were diagnosed with acute coronary syndrome with ST elevation and troponin positivity in laboratory tests were included in the study. Patients were scanned retrospectively from the Hospital Information Management System (HIMS) and patient files. Clinical data, laboratory results and ECGs of the patients were obtained from archive and computer records. Patients with an ECG taken in the HIMS within the last 6 months before applying to the emergency department were included in the study, but patients who did not have a previous ECG were excluded from the study. Emergency department admission ECG and one ECG within the last six months of patients diagnosed with ACS were evaluated. The QRS-T angle, QRS wave width, PR distance, P wave width, T/QRS ratio parameters in the old ECGs of the patients were evaluated. Patients who presented to the emergency department with a complaint other than chest pain, had an ECG taken in the emergency department, and whose demographic characteristics were similar to our study group, and who were excluded from the diagnosis of ACS were defined as the control group. Results: Our study included 160 patients, 80 from the study group and 80 from the control group.The mean age was 64.96 in the study group and 53.59 in the control group; Troponin value was 403.56 in the study group and 11.65 in the control group; P width was 91.83 in the study group and 84.64 in the control group; The QRS-T angle was 71.38 in the study group and 23.84 in the control group.The QRS-T angle was found to be 72.76 in the ECGs of the patients diagnosed with ACS, and a significant increase was detected compared to the previous ECGs. The T/QRS ratio was found to be 1.68 in the study group and 1.66 in the control group. The T/QRS ratio was found to be 1.73 in the ECGs of the study group diagnosed with ACS, and a significant increase was detected compared to the previous ECGs. In our study, a significant difference was found between the study and control groups in age, troponin value, P wave width and QRS-T angle.The cut-off value for the P wave width was 96, and the cut-off value for the QRS-T angle was 41. According to the findings of our study, P wave width has a weak discrimination power with 78.8% selectivity in predicting the diagnosis of ACS. The QRS-T angle, on the other hand, has excellent discrimination power in predicting the diagnosis of ACS, with a selectivity of 91.3%. Conclusion: According to the findings of our study, the QRS-T angle in the ECGs of the patients in the last six months can be used to predict the development of ACS. Since the T/QRS ratio shows a significant increase compared to the previous ECGs of patients diagnosed with ACS, it can be used to predict the development of ACS.