Diyabet hastalığında osteoprotegerin (OPG) proteini T950 gen polimorfizminin incelenmesi
Effects of osteoprotegerin (OPG) T950C gene polymorphism on diabetes mellitus risk
- Tez No: 281733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA AĞAÇHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Genetik, Moleküler Tıp, Biochemistry, Genetics, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Osteoprotegerin, Diyabet, Genetik, T950C, Polimorfizm, Osteoprotegerin, Diabetes Mellitus, Genetics, T950C
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
OPG, TNF (tümör nekroz faktör) bağımlı ailenin bir üyesi ve NF-?B ligandının (RANKL) reseptör aktivatörü ve NF-?B (RANK) reseptör aktivatörüdür. OPG polimorfizmlerinin diyabet hastalığında risk arttırıcı faktörler olduğu, çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Biz çalışmamızda, PZR, RFLP ve agaroz jel elektroforezi yöntemlerini kullanarak 77 tip II diyabet hastası ve 83 sağlıklı kontrol üzerinde OPG T950C gen polimorfizmini araştırdık.Çalışmamızda OPG T950C genotip dağılımları; hasta grubunda %41,56 TT, %15,58 CC, %42,86 TC olarak bulunurken, kontrol grubunda ise %31,62 TT, %14,70 CC, %53,68 TC olarak saptanmıştır. Hasta ve kontrol grupları arasında OPG T950C genotip ve allel frekansları açısından istatistiksel anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0.05). Bununla birlikte, hasta grubunda OPG T950C CC genotipi frekansının MI varlığında 3,15 kat, LVH varlığında 1,38 kat, aile hikayesinde DM (+) bireylerde 4 kat, erkeklerde 2,6 kat, hipertansiflerde 2,33 kat, aile hikayesinde KAH (+) hastalarda 2,3 kat arttığı gözlemlenmiştir. KAH gelişiminde etkili faktörlerin varlığında CC genotipinin frekansındaki artış bu genotipin bir risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir.Sonuç olarak, çalışmamızda OPG T950C polimorfizminin diyabet hastalığı ile ilgili olabileceği izlenimi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Osteoprotegerin (OPG) is a recently identified cytokine that acts as a decoy receptor for the receptor activator of the NF-?B ligand (RANKL). OPG T950C polymorphism has been reported to be associated on diabetes mellitus risk. We used PCR, RFLP and gel electrophoresis techniques to detect these polymorphisms on 77 type II diabetes mellitus patients and 83 controls.In our study, we found OPG T950C genotypes as 41.56% TT, 15.58% CC, 42.86% TC in diabetes patients and 31.62% TT, 14.70% CC, 53.68% TC in control group. There is no statistically mean frequencies and significantly difference between diabetes mellitus and control groups in the distribution of OPG T950C genotypes (p>0.05). Also, OPG T950C CC genotype frequencies of the diabetes group increased 3.15 times in case of MI, 1.38 times in case of LVH, 4 times in patients whose family have diabetes history, 2.6 times in male patients, and 2.3 times in patients whose family have CAD history. The rate of increase of CC genotype in patients who have CAD can be considered that CC genotype is a risk factor for CAD.In conclusion, we suggest that OPG T950C polymorphism may be a risk factor for diabetes mellitus.