Türk Popülasyonunda alkol dehidrojenaz (ADH) ve aldehit dehidrojenaz (ALDH) polimorfizmi
Alcohol dehydrogenase (ADH) and aldehyde dehydrogenase (ALDH) polymorphisms in Turkish population
- Tez No: 281740
- Danışmanlar: PROF. DR. BUKET ALPERTUNGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Alkol dehidrojenaz, Aldehit dehidrojenaz, Tek Nükleotid Polimorfizmi, Türk Popülasyonu, Genetik Polimorfizm
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Türkiyede, sanayileşme ve ekonomik gelişmeyle birlikte son on yılda alkolizim önemli oranda artmıştır. Alkolizim, gen-gen ve gen-çevre ilişkisi içerisinde çok sayıda genin kontrolü altında olan bir hastalıktır. Alkol dehidrojenaz (ADH), aldehid dehidrojenaz (ALDH), insanlarda alkol metabolizmasında önemli rol oynayan 2 gen ailesidir. Alkol ADH tarafından önce asetaldehide daha sonra ALDH tarafından asetata okside olur. ADH1B, ADH1C ve ALDH2 genlerindeki polimorfizim alkol metabolizmasında önemli rol oynar. Özellikle, ADH1B*47His, ADH1B*369His, ADH1C*349Val and ALDH2*487Lys, kanda asetaldehid birikmesine bağlı olarak ortaya çıkan etkilerden dolayı alkol bağımlılığına karşı koruyucu rol oynarlar. Çalışmamızda; Türk poülasyonundan sağlıklı gönüllülerden sağlanan DNA örnekleri ADH1B (rs2066702, rs1229984), ADH1C (rs698) ve ALDH2 (rs671) genleri için Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Restiriksiyon Parça Uzunluk Polimorfizmi (PCR-RFLP)? yöntemi kullanarak genotipleme yapıldı. Çalışmamızın bireyler arasındaki farkları görmek ve bunu diğer populasyonlarla kıyaslamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
During the past decade, the prevalence of alcoholism in Turkey has significantly increased with the economic development and industrialization of the country. Alcoholism is the multifactorial disorder involving complex gene-with-gene and gene-with-environment interactions. Enzymes encoded by two gene families, alcohol dehydrogenase (ADH) and aldehyde dehydrogenase (ALDH), mediate alcohol metabolism in humans. ADH converts alcohol to acetaldehyde, and ALDH converts acetaldehyde to acetate. The well-known genetic polymorphisms in ADH1B, ADH1C and ALDH2 have dramatic effects on the rate of metabolizing alcohol. Specifically, ADH1B*47His, ADH1B*369His, ADH1C*349Val and ALDH2*487Lys have been shown to confer protection against alcoholism, accumulation of acetaldehyde in the blood. In the current study, genotyping analysis for ADH1B (rs2066702, rs1229984), ADH1C (rs698) and ALDH2 (rs671) genes were determined using polymerase chain reaction?restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) in DNA samples obtained from participants belonging to Turkish population. According to the results obtained from the study, it was to enable to show inter-individual differences and compare to other populations.