In vitro regeneration of Anatolian black pine (P.nigra subsp. pallsiana) from embryo tisuses
Anadolu karaçamının (Pinus nigra subsp. pallasiana) embriyosundan alınan dokularla in vitro koşullarında yeniden üretilmesi
  1. Tez No: 28186
  2. Yazar: FERAY GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pinus nigra var pallasiana, Organogenez, Bitki Büyüme Hormonları, Doku Kültürü, Pinus nigra var pallasiana, Organogenesis, Plant Growth Hormones, Tissue Culture. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZ ANADOLU KARAÇAM' İNİN (Pinus nigra subsp. pallasiana) EMBRİYOSUNDAN ALINAN DOKULARLA İN VITRO KOŞULLARINDA YENİDEN ÜRETİLMESİ GÖKÇE, Feray Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ZEKİ KAYA Temmuz 1993, 58 sayfa. Anadolu Karaçam' ımn embriyosundan alman dokunun in vitro koşullarda adventif tomurcuk, sürgün ve kök vermesi sağlanmıştır. Çeşitli oksin ve sitokinin hormonu kombinasyonlarının yanısıra farklı besi ortamlarının adventif tomurcuk, sürgün, kök ve bütün bir bitkinin oluşumu üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Tomurcuk ve sürgün oluşumu için en iyi hormon kombinasyonları 5-10 mg/lt BAP ve 0.01 mg/lt NAA olarak bulunmuştur. Bunun yanısıra, sürgün oluşumunda, BAP konsantrasyonlarının 2-10 mg/lt aralığındaki kombinasyonlarda başarılı olunmuştur. Kök oluşumu için, 0.5 mg/lt NAA konsantrasyonutest edilen konsantrasyonlar arasında en iyisi olduğu sonucuna varılmıştır. Test edilen besi ortamları içinde (Schenk and Hildebrand, Gresshoff and Doy, White, Mc Cown ve Gamborg), White ve Mc Cown, kök ve sürgün oluşumu için en iyi sonuçları vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN VITRO REGENERATION OF ANATOLIAN BLACK PINE (Pinus nigra subsp. Pal lasiaaa ) FROM EMBRYO TISSUES GÖKÇE, FERAY M.S in BIOLOGY Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Zeki Kaya July, 1993, 58 pages Adventitious buds, shoots and roots were regenerated in vitro conditions by using tissue from excised embryo of Anatolian Black pine (Pinus nigra subsp. Pallasiana). The effects of various hormone concentrations of cytokinin and auxin as well as different growth media were studied on development of shoot, root and whole plant. 5-10mg/lt BAP and 0.01mg/lt NAA were best combinations for both bud and shoot formation. On the other hand, the BAP concentration ranging from 2mg/lt to 10mg/lt was found to be the best for shoot formation. For root development, optimum NAA concentration was found to be 0.5 mg/lt among the tested concentrations. ÎİÎAmong the tested growth media ( Schertk and Hildebrand, Gresshof and Doy, White, Mc Cown and Gamborg), White and Mc Cown were the most suitable ones for both shoot and root formation.