Hipoglisemi, hiperglisemi, hiponatremi veya hipernatremisi olan yenidoğanların beyin difüzyon manyetik rezonans ile değerlendirilmesi
The evaluation of hypoglycemia, hyperglycemia, hyponatremia or hypernatremia in newborn with diffusion MRI
  1. Tez No: 281906
  2. Yazar: MÜMTAZ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YAKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hypoglycemia, Hyperglycemia, Hypernatremia, Hyponatremia, Diffusion-weighted imaging
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hipoglisemi, en sık karşılaşılan metabolik bozukluklardan biridir. Hipoglisemi yüzyıllardan beri çocuklarda bilinmektedir. Hipogliseminin etiyolojisiyle ilgili yapılan bir çalışmada, önemli bir kısmının kriptojenik veya idiyopatik hipoglisemi olduğu belirlenmiştir. Kan şekeri 50 mg/dl'den (2,5 mmol/l) daha düşük olan değerler her zaman ciddi tedavi gerektiren acil bir durumdur. Hiperglisemi, kanda glikoz seviyesinin yükselmesiyle ifade edilen bir terimdir. Glikoz, yenidoğanların beyin gelişimi ve büyümesi için hayati bir öneme sahiptir. Hiperglisemi yenidoğan döneminde küçük erken doğan ve hasta bebeklerde önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olarak görülmektedir. Hipernatremi, serum sodyum (Na+) seviyesinin 150 mEq/l'nin üzerinde olması olarak tanımlanır. Yenidoğanın sık görülen sıvı ve elektrolit denge bozukluklarından biri olan hipernatremi, ciddi sorunlara, nörolojik hasarlara ve ölüme neden olabilen son derece önemli bir sorundur. Hiponatremi, hastanede yatan çocuklarda sık görülen bir elektrolit bozukluğudur. Serum sodyum düzeyinin
Özet (Çeviri)
Hypoglycemia is one of the most common metabolic disorders. Hypoglycemia is known to children for centuries. Determined to be an important part of the etiology of idiopathic hypoglycemia.The blood glucose values lower than 50 mg/dl are emergency and should be treated. Hyperglycemia, a term that referred to the rise in blood glucose levels. Hyperglycemia in the neonatal period is an important cause of morbidity and mortality. Over serum sodium (Na +) level of 150 mEq / l is on is called hypernatremia. Hypernatremia is one of the most common fluid and electrolyte balance disorders of the newborn period and an extremely important problem that can cause death. Hyponatremia is a common electrolyte disorder in hospitalized children. Hyponatremia is over serum sodium level 130 mEq / l. Our study includes 36 hypoglycemic, hyperglycemic, hypernatremic, hyponatremic term newborns. The patients were divided into three groups. The first group consists of patients with hypoglycemia and diffusion restriction on diffusion-weighted brain MRI. The second group consists of patients with hypoglycemia and without diffusion restriction on diffusion-weighted brain MRI. The third group consists of patients with hypernatremia. The patients were evaluated with brain MRI and diffusion-weighted brain MRI in the acute period.As a result of our study, in term newborns patients with sodium and glucose levels abnormalities should be evaluated with acute diffusion-weighted brain MRI