Servikal spondiloz hastalarında manyetik stimülasyon ve üçlü uyarım tekniğinin kullanımı
Usage of magnetic stimulation and triple stimulation technique in cervical spondilosis patients
- Tez No: 303272
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Transkranyal Manyetik Stimülasyon (TMS), Triple stimulation technique?: Üçlü Uyarım Tekniği (TST), servikal spondiloz (SS), servikal spondilotik miyelopati (SSM), merkezi iletim zamanı (MİZ), motor uyandırılmış potansiyeller (MEP)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Servikal spondilotik miyelelopati (SSM) artroza bağlı servikal dar kanal nedeniyle omurilik ve omurilik damarlarının etkilenmesine sekonder olarak gelişen servikal omurilik lezyonudur. SSM, servikal spondilozun (SS) en ciddi ve özürlülüğe yol açabilecek komplikasyonudur. SSM' de üst motor nöron tutulumunun manyetik uyarımla gösterilmesiyle, hastada sekel bırakabilecek radikülopati ve miyelopati gelişmeden önce tanı konulması mümkün olabilir. Transkranyal manyetik stimülasyon (TMS) inen kortikospinal yolları değerlendirmek için kullanılan, uygulanımı daha kolay, güvenli ve ağrısız bir yöntem olup, kortikospinal yolların fonksiyonel durumu ve santral motor yolların iletimi hakkında bilgi verir. Üçlü uyarım tekniği (?Triple stimulation technique?: TST) motor uyarılmış potansiyellerin incelenmesinde yeni bir yöntemdir. TST, TMS ile periferik uyarım tekniğini bir araya getirerek yapılan periferik çift kollüzyon yöntemidir. TST santral motor iletim bozukluğunun kantitatif olarak ölçülmesine olanak tanır. Çalışmamızda TST yöntemini uygulayarak, hem kendi laboratuvarımızın normallerini oluşturmayı, hem de bu tekniğin SSM' de tanısal değerini ortaya koymayı amaçladık. Çalışma kapsamında SSM tanısı almış 11 hastada ve 10 normal kontrolda TMS ve TST incelemesi yapıldı. 10 hastada TMS bulguları klinik bulgularla uyumlu olarak üst motor nöron tutulumunu gösterdi. Bunların 6' sında hem motor uyandırılmış potansiyeller (MEP)- Erb amplitüd ve alan oranında, hem merkezi iletim zamanı (MİZ) değerlerinde, 4' ünde sadece MİZ değerlerinde anormallik saptandı. Klinikle uyumlu olarak TST anormalliği saptanan 8 hastanın 7' sinde TMS anormalliği de mevcuttu. İstatistiksel olarak iki grup karşılaştırıldığında iki yanlı MİZ değerlerinde ve iki yanlı TST alan oranlarında fark anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Cervical spondylotic myelopathy (CSM) is secondary lesion of spinal cord that caused by the narrowing of spine and spinal canal that is linked with artrose. CSM is the most serious part of cervical spondylosis (CS), and it may cause disability. We can get information about spine function, radiculopathy and myelopathy, which gives opportunity to early diagnosis by investigation upper motor neuron involvement using magnetic stimulus mapping of upper motor neuron. Transcranial magnetic stimulation (TMS) is a quick, safe and noninvasive technique to study conduction in the descending corticospinal pathways. Triple stimulation technique (TST) is a new method that is used to invastigate motor evoked potantials. TST is a peripheral double collision technique that collects TMS and peripheral stimulation technique. Patients that have upper motor neuron involment, central motor conduction disorder can be diagnosed via TST. In this study we examined TST, a new method of TMS, and created the standarts of our laboratory. We also brought up the diagnostic value of this technique in CSM. We did our research in 11 patients that are diagnosed with CSM and 10 normal people. Ten out of 11 of the patients, TMS results showed upper motor neuron involvement that is consistent with the clinical results. Six of these patients had anomalies in both motor evoked potentials (MEP)- Erb amplitude and area ratio and central motor conduction time (CMCT) results, 4 of the patients had only anomaly on CMCT. 8 of those patients had TST anomaly that is consistent with the clinical results. Seven of those 8 patients had TMS anomaly as well as TST. When the two groups are compared statisticly, the two sided CMCT result had a significant difference. TST area ratio also had a significant difference that is distinct in the left side.Key worlds: Transcranial magnetic stimulation (TMS), triple stimulation technique (TST), cervical spondylosis (CS), cervical spondylotic myelopathy (CSM), central motor conduction time (CMCT), motor evoked potentials (MEP)The present work was supported by the Research Fund of Istanbul University. Project No. 4561