Deneysel serebral iskemide dekompressif kraniektomi, hipertonik salin ve mannitol tedavilerinin etkileri
At experimental cerebral ischemia decompressive craniectomy, hypertonic saline and mannitol effect
  1. Tez No: 282069
  2. Yazar: MEHMET HÜSEYİN AKGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY ÇALIKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel serebral iskemi, dekompressif kraniektomi, mannitol, hipertonik salin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Serebral iskemi ciddi mortalite ve morbidite nedenidir. Serebral dokuyu iskemi hasarından koruyacak stratejiler önemlidir. Bu çalışmayla anestezi altındaki sıçanlarda uyguladığımız serebral iskemide cerrahi ile medikal tedavinin ayrı veya birlikte uygulanması ile serebral infarkt alanına etkisini karşılaştırdık.Yöntem: Otuz adet erişkin erkek Sprague-Dawley sıçan altı gruba ayrıldı. Anestezi uygulandı. Serebral iskemi modeli sağ CCA oklüzyonu ile sağlandı. Kontrol (Grup 1, n= 5) 1 ml/kg serum fizyolojik, CCAO+Hipertonik salin (HS) (Grup 2, n= 5) 1 ml/kg % 3 hipertonik salin, CCAO+Mannitol (MN) (Grup 3, n=5) 1 gr/kg %20 mannitol tedavisi verildi. Dekompressif kraniektomi (DK) CCA oklüzyonunu takiben 12. saatte 4, 5 ve 6. gruplara uygulandı. Hiç ilaç verilmeden sadece DK ve CCAO yapılan grup 4 olarak alındı (grup 4, n=5). CCAO+DK+HS grubuna (Grup 5, n=5) 1 ml/kg %3 hipertonik salin, CCAO+DK+MN grubuna (Grup 6, n=5) 1 gr/kg %20 mannitol tedavisi verildi. Tedaviler CCAO takiben 1, 12 ve 24.saatlerde yapıldı. İskeminin 24. saati sonunda sıçanlar dekapite edildi. % 2'lik TTC ile boyanan serebral kesitlerin fotoğrafları çekildi. İnfarkt alanının toplam kesit alanına oranı yüzde değer olarak hesaplandı. p < 0.05 düzeyi anlamlı kabul edildi. Bulgular enfarkt alanlarının ortalama değerleri karşılaştırıldığında; Grup 1'de enfarkt alanı % 27.90, Grup 2'de % 13.73, Grup 3'de %15.05, Grup 4'de %10.57, Grup 5'de %8.07 ve Grup 6'da %9.71 idi.Sonuç: Bu çalışma ile serebral iskemide medikal tedavi grupları arasında bir fark olmadığı, dekompressif kraniektominin medikal tedavi gruplarına göre iskemik enfarkt hacminde ileri düzeyde azalma gösterdiği izlendi. Enfarkt hacmini azaltmaya yönelik kombine tedavi yaklaşımları olumlu sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Cerebral ischemia can lead to serious morbidity and mortality. Strategies that will protect the cerebral tissue from ischemia damage are important. With this study of cerebral ischemia model we compared the effect of the surgical and medical treatment practiced separately or together on the anesthetized rats in the cerebral infarct area.METHOD: Thirty adult male Sprague-Dawley divided into six groups. Anesthesia was performed. Model of cerebral ischemia was provided by occlusion of the right CCA. 1ml / kg saline physiologic to Control Group (Group 1 n = 5), 1 ml / kg % 3 hypertonic saline to CCAO+hypertonic salin (HS) group 2 (Group 2, n = 5), 1 gr/kg %20 mannitol to CCAO+Mannitol (MN) group 3 (Group 3, n=5 ) treatment was given. Decompressive craniectomy (DC) performed in 12 hours following CCA occlusion was practised in group 4, 5 and 6. Only decompressive craniectomy was practised for groub 4. 1ml /kg %3 hypertonic saline was given to group CCAO+DK+HS (Group 5, n = 5).1 gr/kg %20 mannitol treatment was given to group CCAO+DK+MN (Group 6, n = 5). Tratments followed by occlusion of CCAO were performed in 1st, 12th and 24th hours. At the end of ischemia?s 24th hour rats were decapitated. Cerebral sections stained with %2 of triphenyltetrazoliumchloryd (TTC) are photographed. Percentage of infarction area to the total cross-sectional area was calculated as the percent value. p< 0.05 level was considered significant. When the results were compared in the infarct area, they were in group 1 %27.90, in group 2 %13.73, in Group 3 % 15.05, in Group 4 %10.57, in Group 5 %8.07 and in Group 6 %9.71.CONCLUSION: With this study it was determined that there wasn?t a difference between the mannitol and hypertonic saline treatments used in medical treatment of cerebral ischemia, and after addition of decompressive craniectomy to medical treatment it was observed further reduction in ischemic infarct. Combined treatment approaches that had contributed to reduce the ischemic infarct volume were found to be positive.KEY WORDS: Experimental cerebral ischemia, decompressive craniectomy, mannitol, hypertonic saline