Deneysel serebral iskemide eritropoietinin nöroprotektif etkinliği
Erithropoietine's neuroprotective activity in experimental ischemic stroke
- Tez No: 141696
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. UFUK ALUÇLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Serebral Iskemi, Eritropoietin. 62, Experimental Ischemic Brain, Erithropoietine. 63
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
6.0ZET Epo, akut ve kronik merkezi sinir sistemi hastalıklarının deneysel modellerinde tedavi edici etkinliği gösterilmiş bir sitokin-hormondur. Epo.sinir sisteminin gelişimi, korunması ve onarımı süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Çok sayıda in vitro ve in vivo çalışma ile Epo ve Epo reseptörünün sinir sisteminde ve nöronal hücrelerde bulunduğu saptanmıştır. Epo'in çeşitli hücre kültürü ve deneysel hayvan modellerinde nöroprotektif etkinliği gösterilmiştir. Çalışmamızda sıçanlarda intraluminal sutur kullanarak 2 saatlik geçici MCAO oluşturduk. Geçici MCAO'dan sonra sıçanlara Epo ve izotonik uygulayarak nörolojik fonksiyon, makroskobik ve mikroskobik lezyon alanlarını karşılaştırarak Epo'in nöroprotektif etkinliğini araştırdık. Epo ile tedavi edilen sıçanların nörolojik fonksiyonlarını kontrol grubuna oranla yaklaşık % 25 oranında daha iyi saptadık. Makroskobik olarak lezyon alanında yaklaşık %50 oranında azalma saptadık. Mikroskobik olarak kontrol grubunda görülen iskemik hücre değişikliklerinde belirgin bir düzelme olduğunu saptadık. Bu bulgular Epo'in çeşitli nörolojik hastalıkların tedavisinde klinik uygulama olanağı bulabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
7.SUMMARY Erythropoietin (Epo) is a cytokine-hormone that has been shown to be therapeutic in experimental models of acut and chronic central nervous system disorders. Epo has an important factor on the growth, protection and recovery process of nervous system. In many in vivo and in vitro studies. It has been determined that Epo and Epo receptors was found to be in nervous system. It has been shown that Epo has a neuroprotective effect on various cell culture and experimental animal models. In this study, by using intraluminal sutur, the rats has been exposed to transient MCAO for two hours. After transient MCAO, Epo and Salin has been used and then by the evaluation of macroscopic and microscopic lesion field and neurological functions we have investigated the neuroprotective effect of Epo. The neurologic function of Epo treated rats was found to be better about %25 than the control groups. We have macroscobically found about %50 reduction in infarct field. We microscobically observed a recovery in ischemia cell changes of Epo treated rats in comparison with salin treated rats. This findings are suggesting that Epo can find a clinical application in treatment of neurological disorders.