Desfluran anestezisi verilen çocuklarda meydana gelen ajitasyona deksmedetomidinin etkisi
The effect of dexmedetomidine on the emergence agitation that happens in children after desflurane anesthesia
  1. Tez No: 282139
  2. Yazar: FİLİZ BANU ETHEMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR CANBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatrik anestezi, uyanma ajitasyonu, desfluran, deksmedetomidin, Pediatric anesthesia, emergence agitation, desflurane, dexmedetomidine
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Desfluranın düşük kan ve doku çözünürlüğü genel anesteziden hızlı uyanmaya neden olmaktadır. Çocuklarda %50-%80 oranında gözlenen anestezi sonrası ajitasyon desfluranın bu özelliğine bağlanmıştır. Ayılma ajitasyonu disoryantasyon, uzamış ağlama, kendini hırpalama, çığlık atma ile karakterize amaçsız rahatsızlık hali olarak tanımlanmaktadır. En yüksek uyanma ajitasyonu 2-5 yaş arasında gözlenmektedir. Ayılma ajitasyonunun neden olduğu sorunları azaltmak ve uygun ajanın seçimi için proflaktik ve postoperatif tedavilerle ilgili birçok çalışma yapılmaktadır.Bu çalışmada; ürolojik cerrahi uygulanacak, pediatrik yaş grubu hastalarda, proflaktik amaçla kullanılan deksmedetomidinin desfluran anestezisi sonrası meydana gelen ajitasyonu azaltıcı etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. ASA I-II, 2-10 yaş arası, 0.5mg/kg midazolam ile premedike edilmiş 50 hasta çalışmaya dahil edilip, hastalar prospektif, randomize ve çift kör olarak 2 gruba ayrıldı. Hasta çocukların ebeveynlerine araştırma açıklanarak, aydınlatılmış onam formları ile araştırma izni alındı. Hastalar elektrokardiyografi (EKG), noninvaziv kan basıncı (NIBP), pulse oksimetre (SpO2), soluk sonu CO2 takibi yapılacak şekilde monitorize edildi. Anestezi süresince hemodinamik değişkenler 5 dakikada bir kaydedildi. 2-3mg/kg propofol, 1?g/kg fentanyl ile anestezi indüksiyonunu takiben, 0.5mg/kg rokuronyum ile kas gevşekliği sağlandı ve hastalar entübe edildi. Tüm hastalarda anestezi idamesi %50 O2 + %50 N2O ve %6 desfluran ile sağlandı. 50 hasta randomize olarak 2 gruba ayrıldı:GRUP K (KONTROL GRUBU) (n=25): İnduksiyondan sonra 2 dakika süresince 10 ml salin infüzyonu aldı, GRUP D (DEKSMEDETOMİDİN GRUBU) (n=25): İnduksiyondan sonra 2 dakika süresince 10 ml salin içinde 0.2 ?g/kg deksmedetomidin infüzyonu aldı. Cerrahi süresince görülen yan etkiler kaydedildi. Cerrahi sonunda, trakeal ekstübasyon sonrası hastalar derlenme odasına alınarak, gelişinin 10. ve 30. dakikası arasındaki sürede ajitasyon düzeyi, çalışmadan bağımsız bir hemşire tarafından Pediatrik Anestezi Uyanma Deliryum (PAUD) Skalası kullanılarak değerlendirildi.Her iki grup da demografik özellikler bakımından benzer özellikteydi. İki grupta da uyanma ajitasyonu 30. dakikada 10. dakikaya göre azalmakta iken, iki grup birbirleriyle karşılaştırıldığında uyanma ajitasyonunda azalma açısından birbirlerinden fark izlenmedi. Sonuç olarak, bizim çalışmamızda bir sedatif, analjezik ve anksiyolitik ajan olan deksmedetomidinin indüksiyon sonrası 0,2 ?gr/kg dozunda uygulanması çocuklarda uyanma ajitasyonunun giderilmesi için yeterli olmamış fakat hipotansiyon ve bradikardi gibi yan etki oranı deksmedetomidin uygulanmayan gruba göre daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
Desflurane?s low blood and tissue solubility allows for rapid emergence from general anesthesia. This, however, has been associated with a % 50 to % 80 incidence of agitation in children. Emergence agitation (EA) has been defined as a state of nonpurposeful restlessness and inconsolability that is often accompanied by thrashing, screaming, prolonged crying, and disorientation. The highest incidence of emergence agitation has been seen in children between 2 and 5 years of age. A number of both prophylactic and postoperative treatments have been studied to ameliorate the disturbances caused by emergence agitation. There are several studies involving prophylactic and postoperative treatments are done for decreasing the problems of emergence agitation.In this study, aimed to evaluate the effect of prophylactically used dexmedetomidine on the agitation after desflurane anesthesia to the pediatric patients that will be ürologically operated. ASA I-II, 2-10 years old, premedicated by 0.5 mg / kg midazolam 50 patients are included and divided into randomized, double blinded, prospective 2 groups. The research is explaned to the parents of childs and their permissions are taken. The patients are monitorized by electrocardiyography (ECG), noninvasive blood pressure (NIBP), pulce oxymetry and end tidal CO2. The parameters are signed up in every 5 minutes. After 2-3 mg / kg propofol, 1 ?g / kg fentanyl induction, the muscle relaxation is done by 0.5 mg / kg rocuronium and the patients are entubated. In all the patients, the maintenance is done by % 50 O2 + % 0 NO2 and % 6 desflurane. The 50 patients are divided into randomized two groups.GROUP C ( CONTROL GROUP ) ( n = 25) : Taken 10 ml saline for 2 minutes. GROUP D ( DEXMEDETOMİDİNE GROUP ) ( n = 25) :Taken 0.2 ?g / kg deksmedetomidine in 10 ml saline infusion for 2 minutes. The adverse effect are signed up along the surgery. At the end of the surgery, after the extubation, the patients are taken to the awakening room and the agitation level of 10. ? 30. minutes are monitorized according to the Pediatric Anesthesia Emergence Delirium ( PAED ) Scala by on independent nurce.The both groups are same as dermographically. İn the both groups, the emergence agitation is decreasing from 10 minute to 30 minute. There is no difference between the two groups about the lowering effect of agitation.As a result; the use of sedative, analgesic and anxiolytic agent dexmedetomidin for 0.2 ?g / kg doses don?t decrease the emergence agitation in children but increase the adverse effects like badycardia and hypotention.