Farklı adeziv sistemlerinin ortodontik braket bağlanma dayanımlarına etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparatively evaluation of the effects of various adhesive systems on shear bond strength of orthodontic brackets
  1. Tez No: 282260
  2. Yazar: HÜSEYİN ALKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TÜRKKAHRAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv, Bağlanma Dayanımı, Ortodontik Braket, Adhesive, Bond Strength, Orthodontic Bracket
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortodontik braketlerin yapıştırılmasında kullanılan farklı adeziv sistemlerin bağlanma dayanımlarını, sıyırma testleri, ışın mikroskobu, TEM, ve mikrosızıntı testleri kullanarak karşılaştırmaktır.Çalışmada, 144 sıyırma ve 144 mikrosızıntı testleri için toplam 288 diş kullanılmıştır. Konvansiyonel sistem, tek basamaklı kendinden asitli sistem, iki basamaklı kendinden asitli sistem ve self adeziv rezin siman olmak üzere 4 ana grup oluşturulmuştur. Her bir ana grup içerisinde 3 farklı adeziv sistem olmak üzere toplam 12 grup incelenmiştir. Her gruptan 12 diş, sıyırma testleri için kullanılmıştır. Aynı grup içerisinden seçilen örnekler TEM'da incelenmiştir. Kalan 12 diş, mikrosızıntı testleri için kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede, sıyırma testlerinde gruplar arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA Testi) ve Post-hoc Tukey testi kullanılmıştır. AAE skorlarının istatistiksel olarak karşılaştırılmasında Ki-kare testi kullanılmıştır. Mikrosızıntı testlerinin bulgularının karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis ve Wilcoxon Signed test kullanılmıştır.Araştırmamızın sonuçlarına göre, konvansiyonel sistemlerin bağlanma dayanımı diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. En düşük bağlanma dayanımı, self adeziv rezin siman gruplarında tespit edilmiştir. AAE skorlarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. Konvansiyonel sistemlerde ve kendinden asitli sistemlerde rezin taglar görülmüştür. TEM görüntülerinde, self adeziv rezin simanların rezin tag oluşturmadığı görülmüştür. Bütün gruplarda mikrosızıntı tespit edilmiştir. Adeziv-mine arayüzeyinde, adeziv-braket arayüzeyine göre daha fazla mikrosızıntı tespit edilmiştir.Bütün adeziv sistemler ortodontide kullanım alanına sahiptir. Fakat rezin simanlar düşük bağlanma dayanımlarından dolayı tercih edilmeyebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the bond strength of different adhesive systems by using TEM, microleakage tests, shear tests and stereomicroscope.In this study, 144 teeth for shear and 144 teeth for microleakage tests, 288 teeth were used totally. Per each group 24 teeth were used. Adhesive systems were classified as conventional systems, one step self etching primers, two step self etching primers and self adhesive resin cements to four main groups. In each main group, 3 different adhesive systems were tested. 12 groups were tested totally. Half of the tooth for each group were used for shear bond strength testing, the specimens that were selected from shear test groups were used for TEM evaluation also. half of specimens in each group were used for microleakage tests.One Way Anova Test and Post-hoc Tukey tests were used for compare mean shear bond strenghs of all groups. Chi square test was used to compare ARI (Adhesive Remnant Index) scores. Microleakage scores were compared with Kruskal Wallis ve Wilcoxon Signed test.According to our findings, conventional systems have higher shear bond strength scores than the other groups. Lowest shear bond strengths were found in self adhesive resin cement groups. ARI scores for all groups were nonsignificent. In SEM (Scanning Electron Microscope) evaluations resin tags were found in conventionel systems and self etching primer systems. In self adhesive resin cement groups resin tags can not be seen. Microleakage were seen in all groups. Adhesive- enamel interfaces have higher microlekage scores than adhesive-bracket interfaces.All adhesive systems can be useful in orthodontics but resin cements can not be preferred because of lowest shear bond strength.