Eğimli ve köşeli yapılan marjinal mandibulektominin kuvvet iletimine etkisinin üç boyutlu modelleme ve sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
The comparison of angular and curvilinear marginal mandibulectomy on force distribution with three dimensional finite element analysis
- Tez No: 282440
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNA UÇKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eğimli osteotomi, Marjinal mandibulektomi, Curved osteotomy, Marginal mandibulectomy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışmanın amacı, köşeli ve eğimli hazırlanan marjinal mandibulektomi sonrası kemiğe gelen streslerin karşılaştırılması ve postoperatif dönemde patolojik kırık oluşma riskini azaltacak bir rezeksiyon formunun belirlenmesidir.Üç boyutlu sonlu eleman analizi kullanılarak bilgisayar ortamında iki adet solid mandibula matematiksel modeli elde edilmiştir. Modellere köşeli ve eğimli olmak üzere iki farklı osteotomi uygulanmıştır, Hazırlanmış olan bu matematiksel modellere mandibula alt kenarına dik olacak şekilde 150 N vertikal kuvvet ve 250 N oblik kuvvet uygulanmıştır. Osteotomi şeklinin stres oluşumuna etkileri ve modeller arasında kırık oluşma ihtimali değerlendirilmiştir.Köşeli olarak hazırlanan mandibula modelinde osteotominin arka alt kısmında daha fazla miktarda stres birikimi olmuştur. Stres birikimi özellikle horizontal ve vertikal osteotominin posterior kesişme noktasında lokalize olmuştur. Bunun yanında eğimli olarak hazırlanan mandibula modelinde ise stres yine osteotominin arka alt kısımda lokalize olmuştur ve daha geniş yayılım göstermiştir. Bunun yanında köşeli olarak hazırlanan rezeksiyona göre daha az stres oluşmuştur.Sonuç olarak eğimli hazırlanan osteotomi daha az stres birikimine neden olmaktadır ve postoperatif atrofik mandibula kırığı oluşma ihtimalini azaltabilecek bir faktördür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse and compare right angled and curved osteotomy design on stress distribution and to determine an osteotomy design which decreases the risk of pathologic fracture.Solid mathematical model of the mandible was created by three dimensional finite element analysis and two different osteotomy was performed on model, right angled and curvilinear osteotomy lines.150 N incisor force vertically and 250 N molar force to the angulus area oblically was applied. The effects of osteotomy types to the stress formation and risk of fracture between models were evaluated.Right angled osteotomy causes much more stress in the posteroinferior quadrant and mainly localized on the horizontal and vertical osteotomy intersection area. On the other hand, the distribution of the stress on curvilinear formed osteotomy shows posteroinferior localization and stress spreads wider area. Furthermore the amount of stress was less than right-angled one.In this study, curved osteotomy denominated less stress distribution. The shape of osteotomy might be a factor to decrease the risk of postoperative atrophic mandible fracture.