Aeroallergens in Istanbul
İstanbul havasındaki aeroallerjenler
- Tez No: 282891
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Hava dağılımları, aeroallerjenler, polen, sporlar, Istanbul, Türkiye, Air spora, aeroallergens, pollen, spores, Istanbul, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İstanbul'da yapılan klinik araştırmalar rutin olarak test edilen areoallerjenler için yapılan allerji deri testlere hastaların yanıt vermediklerini, aksine tipik semptomlar gösterdiklerini belirtmiştir. Birincil varsayım araştırılması gereken bilinmeyen hava kaynaklı allerjenlerin olma olasılığı idi. Hava yollu partiküller, doğa üzerine preliminer çalışmalar, miktar ve yıllık dağılımlar olarak uygulanmalıydı. İki yıllık hava dağılımının numuneleri volumetrik Burkard polen yakalama cihazı ile alınıp günlük ortalama yoğunlaşma havanın her m3 parçasında belirtilmiştir. Tespit edilen fungal cinsler Cladosporium, Alternaria, Pleospora, Peronospora, Leptosphaeria, Stemphylium, Torula, Bipolaris, Arthrinium, Drechslera, Agrocybe, Phaeosphaeria, Sordaria, Sporomiella, ve Ceratosporium, aynı zamanda Epicoccum, Coprinus, Agaricus, Pericornia, Phytomyces ve grup `smuts, ve `hiyalin Ascospore'leri içeriyordu. Cladosporium, Alternaria, Stemphylium ve Bipolaris daha çok yaz ve sonbahar sayımlarıyla ilintiliyken Cladosporium tüm sene mevcuttur. Leptosphaeria, Peronospora ve Pleospora soğuk ve yağmurlu ayların hava dağılımlarına katkıda bulunmaktadır. Çimen poleni en yaygın bulunan ve ilkbaharın erken vakitlerinden itibaren sonbaharın son vakitlerine kadar yaygın bulunan bir pollen cinsidir. Ilkbaharın belli başlı polenleri Pinaceae, Cupressaceae/Taxodiaceae, Ulmus, Corylus, Alnus, Salix, Quercus, Populus ve Platanus orientalis'dır. Yazınkiler ise Gramineae/Poaceae, Olea, Platanus orientalis, Ambrosia sp., Artemisia sp., ve Rumex'dir. Son baharın hava dağılımları Gramineae/Poaceae, Chenopodiaceae/Amaranthus, Artemisia sp., Ambrosia sp. ve Rumex çimlerini içermektedir. Ambrosia-polen kayıtları İstanbul için yeniliklerdir. Burada tartışılan sonuçlar allerjik hastaların allerji teslerinde ve terapilerinde allerjen tercihlerine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Clinical observations made in Istanbul indicated that patients did not respond to routinely tested aeroallergens on skin prick tests, but showed typical symptoms. The prime assumption was that there should be some kind of unknown airborne allergen, which needed to be investigated. Preliminary studies on the nature, magnitude and annual distribution of airborne particles had to be carried out. The air spora was sampled over two years with a Burkard volumetric trap, and daily average concentrations were expressed in grains per m3 air. Identified fungal genera included Cladosporium, Alternaria, Pleospora, Peronospora, Leptosphaeria, Stemphylium, Torula, Bipolaris, Arthrinium, Drechslera, Agrocybe, Phaeosphaeria, Sordaria, Sporomiella, and Ceratosporium, as well as Epicoccum, Coprinus, Agaricus, Pericornia, Phytomyces and the groups `smuts?, and `hyaline Ascospores?. Cladosporium, Alternaria, Stemphylium and Bipolaris were most relevant in summer and autumn counts, whereas Cladosporium was present all year round. Leptosphaeria, Peronospora and Pleospora contributed to the air spora of the cooler and wetter months. Grass pollen was the most abundant pollen type mainly present from early spring to late autumn. Main pollen contributors in spring were Pinaceae, Cupressaceae/Taxodiaceae, Ulmus, Corylus, Alnus, Salix, Quercus, Populus and Platanus orientalis, in summer Gramineae/Poaceae, Olea, Platanus orientalis, Ambrosia sp., Artemisia sp., and Rumex. The autumn air spora included grasses Gramineae/Poaceae, Chenopodiaceae/Amaranthus, Artemisia sp., Ambrosia sp. and Rumex. Ambrosia-pollen records for Istanbul are a novelty. The results discussed here may aid allergists in their choice of allergens for allergy-testing and -therapy.