Karabiga (Çanakkale) yöresinin Carabidae, Tenebrionidae, Elateridae, Silphidae ve Staphylinidae (Coleoptera) türlerinin çukur tuzak yöntemiyle belirlenmesi
Determination of the species belonging to the Carabidae, Tenebrionidae, Elateridae, Silphidae and Staphylinidae (Coleoptera) by pitfall trap in Karabiga (Çanakkale) province
  1. Tez No: 282922
  2. Yazar: HAKAN SÜRGÜT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAKİN VURAL VARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Carabidae, Tenebrionidae, Elateridae, Silphidae, Staphylinidae, Coleoptera, Çukur tuzak yöntemi, Karabiga yöresi-Çanakkale, Carabidae, Tenebrionidae, Elateridae, Silphidae, Staphylinidae, Coleoptera, Pitfall trap method, Karabiga province-Çanakkale
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma Karabiga (Çanakkale) Yöresi'nin Carabidae, Tenebrionidae, Elateridae, Silphidae ve Staphylinidae familyalarına bağlı türlerin çukur tuzak yöntemi ile belirlenmesine yönelik olarak 2009-2010 yıllarında yürütülmüştür. Arazi çalışması; 2009 Mayıs-Aralık ile 2010 Mart-Ekim aylarında Meşelik, Fidanlık ve Meralık biyotoplarını kapsayan 10 örnekleme sahasında gerçekleştirilmiştir.Çalışma sonunda; Carabidae familyasına bağlı 17 tür (Harpalus smaragdinus, Harpalus distinguendus, Dixus obscurus, Ditomus calydonius, Brachinus explodens, Brachinus crepitans, Nebria brevicollis, Poecilus cupreus, Carabus coriaceus, Carabus graecus, Chlaenius festivus, Calathus libanensis, Calathus longicollis, Calathus erythroderus, Olisthopus fuscatus, Pristonychus conpicuus, Broscus nobilis), Tenebrionidae familyasına bağlı 6 tür (Dailognatha quadricollis, Cossyphus tauricus, Pedinus strabonis, Gonocephalum costatum, Blaps tibialis, Probaticus tenebricosus), Elateridae familyasına bağlı 3 tür (Pittonotus theseus, Drasterius bimaculatus, Melanotus fusciceps), Silphidae familyasına bağlı 1 alttür (Silpha obscura orientalis), Staphylinidae familyasına bağlı 3 tür (Ocypus curtipennis, Quedius levicollis, Tasgius morsitans) olmak üzere toplam 29 tür ve 1 alttür belirlenmiştir.Çalışmada Çanakale İlinin lokal faunası için ilk kayıt niteliğinde olan toplam 22 tür, 1 alttür ve Marmara Bölgesi'nin faunası için ilk kayıt niteliğinde olan toplam 12 tür tespit edilmiştir.Ayrıca çalışma alanında incelenen türlerin sinonimleri, morfolojileri ve yayılış alanları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed on determine of the species belonging to Carabidae, Tenebrionidae, Elateridae, Silphidae and Staphylinidae during the years of 2009-2010 in Karabiga (Çanakkale) province by pitfall trap. Field studies were performed at total of 10 sampling zones in Oak, Plantation and Grass biotopes in May-December of the year 2009 and March-October of the year 2010.At the end of study totally 29 species and 1 subspecies that 17 species belonging to Carabidae (Harpalus smaragdinus, Harpalus distinguendus, Dixus obscurus, Ditomus calydonius, Brachinus explodens, Brachinus crepitans, Nebria brevicollis, Poecilus cupreus, Carabus coriaceus, Carabus graecus, Chlaenius festivus, Calathus libanensis, Calathus longicollis, Calathus erythroderus, Olisthopus fuscatus, Pristonychus conpicuus, Broscus nobilis), 6 species belonging to Tenebrionidae (Dailognatha quadricollis, Cossyphus tauricus, Pedinus strabonis, Gonocephalum costatum, Blaps tibialis, Probaticus tenebricosus), 3 species belonging to Elateridae (Pittonotus theseus, Drasterius bimaculatus, Melanotus fusciceps), 1 subspecies belonging to Silphidae (Silpha obscura orientalis), 3 species belonging to Staphylinidae (Ocypus curtipennis, Quedius levicollis, Tasgius morsitans) have been determined.In this study, it has been determined that totally 22 species, 1 subspecies that are the first record for local fauna of Çanakkale province and also totally 12 species that are the first record for fauna of Marmara region.The sinonyms, general characteristics and distributions are given for species in text.