Günümüzün alternatif enerji kaynağı: Fotovoltaik güneş pilleri
Current alternative energy resource: Photovoltaic solar cells
- Tez No: 282925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAİF KURTARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: photovoltaic systems, solar energy, solar cells
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Alternatif enerji kaynakları, özellikle de fotovoltaik piller enerji ihtiyacımızın günbegün artmasıyla hayatımızda giderek daha fazla önem kazanmaktalar. Bu çalışmada yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi ve güneş pilleri ele alınmıştır. Çalışma altı bölümden oluşmuştur.İlk bölümde enerji, kullanım alanları ve önemi ile yenilenebilir enerji kaynakları incelenirken, ikinci bölümde fotovoltaik sistemler ve yarıiletkenlerin özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde fotovoltaik pillerin çalışma prensibi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde güneş pili çeşitleri incelenmiştir. Beşinci bölümde gelecek nesil güneş pilleri, bunlar üzerine yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Altıncı ve son bölüm olan sonuçlar ve öneriler bölümünde ise güneş pillerinin verimlerinin arttırılarak daha da yaygınlaştırılmasının, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasının hem artan enerji talebinin karşılanması hem de çevre sağlığı bakımından önemli olduğu sonucu ortaya konulmuştur.Anahtar Sözcükler : fotovoltaik sistemler, güneş enerjisi, güneş pilleri.
Özet (Çeviri)
Alternative energy sources, especially fotovoltaic cells are getting more and more curucial in our lives as our energy need is increasing day by day. Throughout this study, the solar energy has been worked out as a renewable energy resource. And this study consists of six parts.While analyzing the energy, its usage and importance with the renewable energy resources in the first part, the phovoltaic systems and the characteristics of the semiconductors have been studied in the second part. Then there comes the working principles of the photovoltaic cells in the third part. And for the fourth part, the various types of photovoltaic cells have been analyzed. When come to the fifth part, there one can encounter the next-generation photovoltaics and the stuies performed over them. And finally, in the sixth part, which is in fact the conclusion and suggestion part, it has been concluded that it is very important to diffuse the use of photovoltaic cells by rising their productivity and to diffuse the renewable energy resources for both to meet the energy demand and for the environmental health.