Kompleks interpolasyon polinomlarının simetrik fonksiyon uzaylarında yakınsaklığı
Convergence of interpolating polynomials in symmetric function spaces
- Tez No: 282926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lagrange, Hermite
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma 3 bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, bazı temel tanım ve teoremler ile bazı fonksiyon sınıflarının tanımları verilmiştir. Ayrıca Simetrik Banach Fonksiyon Uzayı ve Simetrik Smirnov Uzayı tanımlanmıştır.İkinci bölümde, kompleks interpolasyon polinom türleri verilmiş ve kompleks interpolasyon polinomlarının kompleks disklerde noktasal ve düzgün yakınsaklık problemleri ele alınmıştır.Üçüncü bölümde ise Simetrik Smirnov Uzaylarında kompleks interpolasyon polinomlarının normda yakınsaklığı incelenmiştir. Özellikle Simetrik Smirnov Uzaylarında kompleks interpolasyon polinomlarının normda yakınsama hızı ile en iyi yaklaşımı veren cebirsel polinomunun normda yakınsama hızının eşit olduğu ispatlanır.ANAHTAR KELİMELER: Lagrange, Hermite, Birkhoff İnterpolasyon Polinomu / Yaklaşım Hızı / Simetrik Smirnov Uzayı / Faber Polinomu / Sınırlı Rotasyonlu Eğri
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three chapters.In the first chapter, some basic definitions and basic theorems with some function classes? definitions are given. Moreover, Symmetric Banach Function Space and Symmetric Smirnov Space are defined.In the second chapter, types of complex interpolating polynomials are given and complex interpolating polynomials? pointwise and uniform convergence in complex discs are investigated.In the third chapter, approximation by complex interpolating polynomials in Symmetric Smirnov Space is studied. Also it is proved that convergence rate of complex interpolating polynomials and convergence rate of best approximating algebric polynomials are the same in the norm of Symmetric Smirnov Spaces.