Sarımsakların meristem kültürü ile çoğaltılması ve virüsten arınmadaki etkinliğinin real-time PCR ile belirlenmesi
Reproduction of garlic with meristem culture and determining the efficiency of purification from virus by real-time PCR
- Tez No: 283240
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET BÜYÜKALACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Sarımsak, OYDV, LYSV, Real-Time PCR, Meristem kültürü, Garlic, OYDV, LYSV, Real-Time PCR, Meristem culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma 2009-2010 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı, ülkemiz florasında bulunan farklı 2 sarımsak tipi Tunceli ve Kastamonu sarımsağının virüsten ari üretimi için kullanılan meristem kültürü ve sürgün ucu yönteminin etkinliğini karşılaştırmak ve üretilen sarımsak bitkilerine Real time PCR yöntemi uygulayarak sürgün ucu ve meristem kültürü yönteminin Soğan Sarı Cücelik Virüsü (Onion Yellow dwarf virüs, OYDV) ve Pırasa Sarı Çizgi Virüsü (Leek Yellow Stripe Virüs, LYSV) virüslerinden ari bitkiler elde etmekte daha başarılı bir yöntem olup olmadığını göstermektir. Buna göre Tunceli sarımsağında meristem kültürü sonucu herhangi bir virüse rastlanılmamıştır. Sürgün ucu ile çoğaltımda ise 12 adet bitkicikte OYDV ve 10 adet bitkicikte ise LYSV virüsleri ile karşılaşılmıştır. Kastamonu sarımsağında ise Tunceli sarımsağında olduğu gibi meristem kültürü ile virüs görülmemiştir. Buna karşın sürgün ucu ile çoğaltımda 11 adet bitkicikte OYDV ve 13 adet bitkicikte ise LYSV virüslerine rastlanılmıştır. Bu veriler ışığında sarımsaklarda yaygın olarak görülen virüsler meristem kültürü sonucu hiç rastlanılmamış olup sürgün ucu ile çoğaltımda ise belirgin bir şekilde virüse rastlanılmıştır. Sonuç olarak sarımsaklarda meristem kültürü yapılarak daha başarılı sonuçlar elde edilebilinecektir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 2009-2010 in Çukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture and Adana Veterinary Control Research İnstitute. The purpose of this study is to compare the efficiency of meristem culture and shoot tip methods for virus free production of two different garlic types named as Tunceli and Kastamonu garlic which grow in flora of Turkey and show that applying Real time PCR method is a more succesful way or not in order to obtain Onion Yellow dwarf (OYDV) and Leek Yellow Stripe (LYSV) viruses free plants which are reproduced by meristem culture and shoot tip methods. Based on the results of the study, although no viruses were found in Tunceli garlic seedlings reproduced by meristem culture when the same type was reproduced via shoot tip mothod 12 OYDV and 10 LYSV infected plants were observed. On the other hand, similar to Tunceli garlic, no viruses were determined from the seedlings of Kastamonu garlic that were reproduced by meristem culture. Again in shoot tip method, 11 and 13 Kastamonu seedlings were determined which were infected with OYDV and LYSV, respectively. Regarding these data common viruses seen in garlics were not found in reproduction via meristem culture, against it viruses were markedly determined in shoot tip method. As a result of the present study, meristem culture is a more succesful method in terms of reproducing virus free garlics.