Graecoanatolica türlerinin moleküler sistematik açıdan araştırılması
Molecular systematic investigation of Graecoanatolica species
- Tez No: 283411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜL MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Graecoanatolica, COI, Mitokondrial DNA, Moleküler Sistematik, PCR, DNA dizi analizi, Batı Anadolu, Graecoanatolica, COI, Mitochondrial DNA, Molecular Systematics, PCR, DNA sequencing, West Anatolia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu güne kadar yapılan çalışmalarda Graecoanatolica cinsine ait türlerin morfolojik özelliklerine bakılarak taksonomik yeri belirlenmiş olmasına rağmen, moleküler sistematiği incelenmemiştir. Bu çalışmada Türkiye'nin Batı Anadolu bölgesinde yayılış gösteren Graecoanatolica cinsine ait türlerin moleküler özelliklerinin belirlenmesi ve farklı coğrafik bölgelerde bulunan türler arasındaki filogenetik ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Moleküler analiz için mtDNA'nın COI gen bölgesi kullanılmış, bu bölge PCR'da çoğaltıldıktan sonra DNA sekansı belirlenmiştir.Türlerin karşılaştırılması için DNA sekans analizi sonucu belirlenen COI gen bölgesinin 660 bç' lik kısmı değerlendirmeye alınmıştır. Tür içi ve türler arasında belirli oranlarda moleküler farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen sekans sonuçları, Genbank'da mevcut olan farklı cinslerin mtDNA COI gen bölgesi dizilimleri ile de ilişkilendirilerek filogenetik ağaçlar oluşturulmuştur.UPGMA ve NJ testi analizlerine göre Burdur Karamanlı Kayalı Kocapınar kaynağı ve Eğirdir Gölünde bulunan ve Graecoanatolica lacustristurca olarak teşhis edilen türlerin moleküler olarak farklı türler oldukları belirlenmiştir. Antalya Kırkgöz kaynağında bulunan Graecoanatolica pamphylica türünün de Graecoanatolica cinsinden moleküler olarak uzak olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Molecular Systematics of the Graecoanatolica species have not been investigated although their morphological characteristics have been studied widely. Aim of this study is the determination of molecular characteristics and phylogenetic relationships of the Graecoanatolica species that spread West Anatolia in Turkey.MtDNA COI locus was used for molecular analysis, COI locus was amplified by PCR and DNA sequencing was determined.660 bp region from COI locus was evaluated. İntrapopulational and interpopulational differences were determined as different ratios. The phylogenetic trees was developed by our sequence results and mtDNA COI gene sequences of different genus availabled in GenBank.According to UPGMA and NJ tests analysis, species which existing in Burdur Karamanlı Kayalı Kocapınar spring and Egirdir Lake populations that was diagnosed as G. lacustristurca before, were different and new species. Also G. pamphylica species in Antalya Kırkgöz spring were identified, far molecularly from Graecoanatolica genus.