Yeni tetrahidrokarbazol türevlerinin sentezi üzerine çalışmalar
Studies on the synthesis of new tetrahydrocarbazole derivatives
- Tez No: 283633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YAVUZ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tetrahidrokarbazol, elliptisin, olivasin, Tetrahydrocarbazole, ellipticine, olivacine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Elliptisin ve Olivasin antitümör aktifliğe sahip prido[4,3-b]karbazol yapısındaki önemli alkaloitlerdir. Bu iki bileşiğin Ochrasia elliptica bitkisinden izolasyonu oldukça düşük verimlerde gerçekleşmektedir. Bu nedenle bu iki bileşik ve türevlerinin laboratuvarda sentezlenerek elde edilmesi oldukça önem kazanmıştır. Laboratuvarda sentezleri genellikle trisiklik yapıdaki karbazol veya tetrahidrokarbazol türevlerinden yola çıkılarak bir dizi reaksiyon sonucunda gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmada bir pridokarbazol türevi olan 4-hidroksi-2-metil-1, 2, 3, 4, 4a, 6, 11,11a-oktahidro-5H-prido[4,3-b]karbazol-5-on, D tipi sentez planına göre sentezlenmeye çalışılmıştır. Bunun için daha önce sentezlenen etil 2,3,4,9-tetrahidro-1H-karbazol-3-karboksilat bileşiği başlangıç maddesi olarak kullanılmıştır. Ardışık sentez basamakları ile dördüncü halkanın oluşumu sağlanarak elliptisin türevi sentezlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca etil 9-metil-1-okso-2,3,4,9-tetrahidro-1H-karbazol-3-karboksilat bileşiği yeni türevlerin sentezlenmesine imkan sağlayacak bir ara ürün olarak sentezlenmiş ve kristal yapısı aydınlatılmıştır.Sentezlenen maddelerin kromatografik yöntemlerle saflaştırılması yapılmış ve yapıları FT-IR ve 1H-NMR ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ellipticine and Olivacine alkaloids, which have antitumor activity, are important alkaloids in pyrido[4,3-b]carbazole structure. These two compounds isolated from Ochrosia elliptica in quite lower yields. For this reason, synthesis of these compounds and their derivatives in laboratory came into question for chemists. Generally, these compounds have been obtained in the laboratory by consecutive synthesis steps starting from carbazole or tetrahydrocarbazole derivatives.In this study, 4-hydroxy-2-methyl-1,2,3,4,4a,6,11,11a-octahydro-5H-pyrido[4,3-b]carbazole-5-one, which is a pyridocarbazole derivative, was synthesized via D type synthesis plan. So, ethyl 2,3,4,9-tetrahydro-1H-carbazole-3-carboxylate which was synthesized earlier was used as a starting compound. The ellipticine derivative was synthesized by consecutive synthesis steps to form the forth cycle of this compound. Ethyl 9-methyl-1-oxo-2,3,4,9-tetrahydro-1H-carbazole-3-carboxylate was also synthesized as a midproduct to synthesize new derivatives and its crystalline structure was exposed.Synthesized compounds were purified by using chromatographic methods and their structures were identified by using FT-IR and 1H-NMR.