Haşhaş sapı ile bazı ağır metallerin uzaklaştırılması
Removal of some heavy metals by using opium stalks
  1. Tez No: 283792
  2. Yazar: SEMİHA KARACANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİYE GÖDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Haşhaş sapı, tartarik asit, modifikasyon, sorpsiyon, Langmuir adsorpsiyon izotermi, Freundlich adsorpsiyon izotermi, Dubinin-Radushkevich adsorpsiyon izotermi, Opıum stalks, tartaric acid, modification, sorption, Langmuir adsorption isotherms, Freudlich adsorption isotherms, Dubinin-Radushkevich adsorption isotherms
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sulu çözeltilerden haşhaş sapı yardımıyla ağır metal adsorbsiyonunu artırmak için yeni bir metod geliştirilmiştir. Haşhaşlar hasat edildikten sonra tarlada kalan haşhaş sapları toplanarak farklı tartarik asit (TA) konsantrasyonlarında (0,1 M -1,5 M) 90 ºC de 90 dakika süreyle modifiye edilmiştir. Modifiye haşhaş sapı (TMHS) ve baz ekstraksiyonu yapılmış haşhaş sapı (BEHS) performansları modifiye edilmemiş haşhaş sapı (HS) ile karşılaştırmalı olarak çalışılmıştır. Bu tezde, Cr(III), Cr(VI), Cu(II), ve Cd(II) iyonlarının sulu çözeltilerden farklı deneysel koşullarda uzaklaştırılması çalışılmıştır. Tartarik asitle modifiye edilmiş (TMHS), modifiye edilmemiş (HS) ve baz ekstraksiyonu yapılmış (BEHS) haşhaş saplarına ait adsorpsiyon kapasiteleri karşılaştırılmıştır. Başlangıç ağır metal konsantrasyonları, sıcaklık, pH, zaman ve adsorban madde miktarının adsorpsiyona etkileri incelenmiştir. Adsorbsiyon kinetikleri çalışılarak mevcut sistem için 25 ºC de Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich adsorpsiyon izotermlerine uygulanabilirliği test edilmiştir. TMHS, Cr(VI) iyonlarının uzaklaştırılmasında etkiliyken, BEHS ve HS sorbentleri diğer iyonlar için sulu çözeltilerden ağır metal uzaklaştırılmasında daha etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A method was developed to enhance heavy metal adsorption of opium stalks for aqueous solutions treatment. Opium stalks was collected from waste timber industry and modified with different tartaric acid (TA) concentrations (0,1-1,5 M) at 90°C for 90 min. The performance of the modified opium stalks (TAHS) and base extraction opium stalks (BEHS) against unmodified opium stalks (HS) has also been carried out. The removal of heavy metals (Cr(III), Cr(VI), Cu(II), and Cd(II)) from aqueous solutions under different experimental conditions was used in this study. TA-modified(TMHS), non-extracted (HS) and base extraction (BEHS) opium stalks were compared for adsorption capacity. The effects of initial heavy metals concentration, temperature, pH, time and adsorbent dosage have been reported. The sorption kinetics have been tested and the applicability of the Langmuir, Freudlich and Dubinin-Radushkevich adsorption isotherms for the present system have been tested at 25°C. TMHS, Cr (VI) ions removal was effective, BEHS and HS sorbents were found to efficiently remove heavy metals from aqueous solutions.