Arbüsküler mikorhizal fungus (AMF), peyniraltı suyu ve hümik asit uygulamalarının karpuzda fide yetiştiriciliği ve fusarium solgunluğuna etkileri
Effects of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), whey, and humic acid applications on seedling growth and fusarium wilt in watermelon
- Tez No: 284147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: AMF, Fusarium, Karpuz, Oransal Mikorizal Bağımlılık, AMF, Fusarium, Watermelon, Relative Mycorrhizal Dependency
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada; peynir altı suyu ve hümik asit gibi organik materyaller ile arbusküler mikorhizal (AM) fungusların karpuzda fide gelişimine ve Fusarium solgunluğuna etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. Öncelikli olarak, AM funguslarının karpuz bitkilerindeki uyumunu ortaya koymak amacıyla, Fusarium solgunluğuna duyarlı dört farklı F1 hibrit karpuz çeşit, üç farklı AMF ile inokule edilerek ve mikorhizal bağımlılık ilkesi ile en iyi çeşit ve en iyi AMF kombinasyonları tespit edilmiştir. Mikorhizal uyumu en yüksek olan karpuz çeşidine hümik asit ve peynir altı suyu ve uygun AM fungusunun tek başlarına ve ya ikili ve üçlü kombinasyonlar halinde uygulanmasıyla karpuz fidelerinin hem sağlıklı gelişimleri, hem de fusariumla inokule edilen fidelerdeki gelişimlerine ve bunların fidelere etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.İklim odasında kontrollü şartlarda yetiştirilen 4 farklı karpuz bitkisi (Crimson tide,Tuzla, Wonder ve Bonessa) üç farklı AMF izolatı (Gigaspora margarita, Glomus etunicatum ve Glomus intraradices ) arasından en iyi sonucu ortaya koyan kombinasyon seçilmiştir. İlk çalışma sonucunda Wonder F1 x Gigaspora margarita kombinasyonu en iyi kombinasyonlardan birisi olarak seçilmiştir. Seçilen Wonder çeşidi ve AMF izolatı ile kurulan ikinci denemeye hümik asit ve peynir altı suyu da eklenerek fusarium solgunluğuna etkileri araştırılmıştır.Sonuç olarak AMF, peynir altı suyu ve hümik asitin fide gelişimine olumlu etkilerinin olduğu ancak fusarium solgunluğunun şiddetini bastıramadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF), whey, and Humic acid (HA) applications on seedling growth and Fusarium wilt in watermelon were tried to be determined. First, in order to reveal harmony of mycorrhizae on watermelon based on relative mycorrhizal dependency, the appropriate hybrid watermelon cultivar x AMF combinations were determined by inoculating four hybrid watermelon cultivars with three AMF species. In the next stage of the melon seedlings grown in the viols, the effects of Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF), whey, and Humic acid, with their single, double or triple applications, on seedling growth and Fusarium wilt Fusarium oxysporum f.sp. niveum (FON)) in watermelon were determined.Among the four hybrid watermelon cultivars (Crimson tide F1, Tuzla F1, Wonder ve Bonessa F1) with three AMF species isolate (Gigaspora margarita, Glomus etunicatum ve Glomus intraradices ), the best combinations for relative mycorrhizal dependency were determined in controlled growth chamber condition. In the results of first trial, Wonder F1 x Gigaspora margarita and combination was chosen as one of the best. In the second trial, as a result, it was determined that AMF, whey and HA had favorable effects on seedling growth in watermelon, but could not suppress the severity of fusarium wilt.