Güç hatları üzerinden veri iletişimi
Data communication over powerlines
- Tez No: 284659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç hattı, çokyollu kanal, dürtün gürültü, OFDM, DWT, DFT, Power line, multipath channel, impulsive noise, OFDM, DWT, DFT
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bilgiye erişim alanında yaşanan hızlı gelişim yeni iletişim kanallarına ve tekniklerine yönelik araştırmaları arttırmıştır. Güç iletim hatlarının halihazırda kurulu olması ve iletişim kanalı olarak kullanılabilmeleri nedeniyle alternatif bir iletim kanalı olabileceği görüşü öne çıkmaktadır. Ancak güç hatları üzerinden iletişim birçok zorluğu da beraberinde getirmektedir. Güç hattı, yapısındaki dallanmalardan dolayı çokyollu kanal özelliği göstermektedir. Bu nedenle kanal modellemesi yapılırken bu özellik göz önünde bulundurulmalıdır.Güç hatlarında göz önünde bulundurulması gereken diğer bir etken ise kanal gürültüsüdür. Güç hattı gürültüsü bilinen iletişim kanalı gürültüsü AWGN (Toplanır Beyaz Gauss Gürültü) ile benzer özellik göstermemektedir. Bu birçok zorluğu da beraberinde getirmektedir. Güç hattı gürültüsü; aperiyodik dürtün gürültü, periyodik dürtün gürültü ve renkli arkaplan gürültüsünü içinde barındırmaktadır.Bu çalışmada güç hattı kanal gürültüsü ve aktarım işlevi modellemeleri için literatürdeki yeni çalışmalar incelenmiştir. İncelemeler sonucunda kanal gürültüsü ve aktarım işlevini ifade etmek için matematiksel modellemeler kullanılmasına karar verilmiştir. Bu modellemeler kullanılarak farklı topolojilere ve gürültü özelliklerine sahip güç hatları ifade edilmiştir. Modellenen güç hatlarında yüksek hızlarda iletişim için ikili tabanbant kipleme, DWT-OFDM ve DFT-OFDM sinyalleşme teknikleri kullanarak benzetimler yapılmış ve başarımları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid development in information technologies has increased the interest in new communication channels and techniques. Since it already has an infrastructure, power line would be an alternative communication channel. Unfortunately communication over power line has some difficulties. Due to its branching structure, power line presents characteristic of a multipath channel. Therefore; this characteristic should be taken into account while modelling the channel.Channel noise is another factor to be considered in power line. Power line noise is different from the most common communication channel noise AWGN (Additive White Gaussian Noise) in many aspects. This brings about some difficulties. Power line noise includes aperiodic impulsive noise, impulsive noise synchronized to main frequency and colored background noise.In this thesis, a literature survey on modeling of power line noise and transfer function is carried out. As a result, mathematical models of channel noise and transfer function are constructed. These models are applied to power line with different network topologies and noise characteristics. On these applied models simulations are carried out for communication with binary baseband, DWT-OFDM and DFT-OFDM signaling techniques. These two signaling techniques are compared.