Türkiye kömür madenciliğinde verimlilik analizleri
- Tez No: 28480
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kömür Madenciliği, Verimlilik Analizi, İstatistiksel Analiz, Coal mining, productivity analysis, statistical analysis
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, Türkiye Kömür Madenciliği devlet ve özel linyit ile taşkömürü sektörlerinde yapılan üretim faaliyetleri verimliliğinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Verimlilik analizlerinde ise 1968-1989 yılları arasında gerçekleşen üretim faktörü değerleri kullanılmıştır. Verimlilik analizlerinde öncelikle toplam faktör, katma değer ve kârlılık verimlilikleri ölçülmüştür. Daha sonra ise, verimlilik ölçütlerinin gelişiminde girdi ve birim üretim faktörlerinin etkileri, doğrusal ve çoklu regresyon-korelasyon analizleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it was aimed to analysis the productivity sectors of Turkish Coal Mining. In the productivity analysis, the values of production factors from 1968 to 1989 were used. In the productivity analysis, firstly, total factor, added value and profitability efficiencies were measured. Afterwards, in the progress of the productivity parameters, the effects of income and unit production factors were examined by linear and multiple regression-correlation analysis.