Chlorella ellipsoidea ve Dunaliella bardawil (Chlorophyta) mikroalg türlerinin farklı besin ortamlarındaki biyokimyasal komposizyonunun belirlenmesi
Determining the biochemical composition of Chlorella ellipsoidea and Dunaliella bardawil (Chlorophyta) microalgae in different types food environment
- Tez No: 285209
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA CİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mikroalgler, lipit, protein, karbonhidrat Chlorella ellipsoidea ve Dunaliella bardawil, Microalgae, lipid, protein, carbohydrate and Chlorella ellipsoidea, Dunaliella bardawil
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Chlorella ellipsoidea ve Dunaliella bardawil'in (Chlorophyceae) farklı ortam koşullarında yetiştiricilikleri yapılmıştır. Elde edilen biyomas ile lipit, protein, karbonhidrat, toplam su miktarı, nem miktarı, kül miktarı araştırılmıştır. Chlorella ellipsoidea için, 25?C'de F/2 ve Proteose ortamları uygulanmıştır. En yüksek lipit, protein ve karbonhidrat miktarlarının Proteose ortamında olduğu saptanmıştır. 10. güne ait lipit, protein, karbonhidrat, toplam su, nem, kül miktarı sırası ile % 20.4 ± 0.99, % 56.6 ±1.04, % 16.4 ±1.71, %1.89 ±0.185, %14.25 ±1.561.89, % 4.71 ±0.201. Dunaliella bardawil kültürü için, 21°C `de 2XErdschreiber ve Modifiye Edilmiş Johson ortamları uygulanmıştır. En yüksek lipit, protein ve karbonhidrat miktarlarının 2XErdschreiber ortamında olduğu belirlenmiştir. 12. güne ait lipit, protein, karbonhidrat, toplam su, nem, kül miktarı değerleri sırası ile % 9.1 ±0.17, % 39.7 ±2.28, % 22.8 ±2.51, % 1.44 ±0.28, % 18.28 ±1.26, % 26.96 ±1.35 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, aquaculture of Chlorella ellipsoidea and Dunaliella bardawil (Chlorophyceae) were performed in different environmental conditions. Protein, carbohydrate, total water content, moisture content, ash content and the obtained biomass with lipid were investigated. F/2 at 25°C and Proteose environments were applied for Chlorella ellipsoidea. It is determined that the highest level of lipid, protein and carbohydrate are at F/2 environment. The value of lipid belonged to 10th day, protein, carbohydrate, total water, moisture, amount of ash are % 20.4 ± 0.99, % 56.6 ±1.04, % 16.4 ±1.71, %1.89 ±0.185, %14.25 ±1.561.89, % 4.71 ±0.201 respectively. 2XErdschreiber at 21°C and Modified Johson environments were applied for Dunaliella bardawil. It is determined that the highest level of lipid, protein and carbohydrate are at 2XErdschreiber environment. The value of lipid belonged to 12th day, protein, carbohydrate, total water, moisture, amount of ash are % 20.4 ± 0.99, % 56.6 ±1.04, % 16.4 ±1.71, %1.89 ±0.185, %14.25 ±1.561.89, % 4.71 ±0.201 respectively.