Dinimizi öğreniyoruz 1-2-3 yaz Kur'an kursları ders kitaplarının materyal geliştirme ilkeleri açısından incelenmesi
We are learning our religion 1-2-3 examination of the summer Qur'an courses religious information coursebooks
  1. Tez No: 285935
  2. Yazar: KEMAL ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaygın Din Eğitimi, Yaz Kur'an Kursu, Ders Kitabı, İnceleme, Non-Formal Religious Education, Summer Qur?an Course, Coursebook, Examination
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırmanın amacı din öğretimi ders kitaplarının biçimsel, tasarım, tipografik, dil, imla, anlatım ve içerik özellikleri bakımından incelenmesidir. Araştırma sonucunda elde edilen bulguların alan yazına, araştırmacı ve eğitimcilere katkıda bulunması beklenmektedir.Araştırma kapsamında veriler, alan yazın taraması, doküman incelemesi ve yapılandırılmamış görüşme yoluyla toplanmıştır. Araştırmada din öğretimi ders kitaplarının değerlendirilmesinde temele alınan ölçütler takımı alan yazın taraması yapılarak ve uzman görüşleri alınarak belirlenmiştir.Elde edilen bulgulara göre din öğretimi ders kitapları materyal geliştirmeyle ilgili 81 adet ölçütten 36'sı yönünden tamamen yeterli, 37'si bakımından büyük ölçüde yeterli ve 8'i bakımından ise kısmen yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine course books on religious instruction regarding their features as format, design, typography, language, spelling, and content. Findings of the research are expected to contribute to the literature, researchers, and educators.Throughout the research data was collected by literature search, document review, and interviews. The criteria which were used to evaluate the course books were formulated by literature search and by obtaining expert opinions.According to the findings the course books were found to be completely adequate for 36 criteria, mostly adequate for 37 criteria and partially adequate for 8 criteria out of 81 criteria on material design.