Yaz kuran kurslarında okutulan Dinimizi Öğreniyoruz kitabında tedricilik kavramı
Gradualist concept of the book we learn our religion taught summer koran courses
  1. Tez No: 391724
  2. Yazar: İSHAK DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EĞRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teaching, Religious Education, Progressive Method, Summer Quran Courses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Din eğitimi ve öğretimi, kişilere dini alandaki mevcut bilgileri vererek onları bu alanda gerekli seviyeye getirmektir. Bu amacı gerçekleştirirken bireylerin gelişim seviyelerine uygun çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Tedricilik yöntemi tarihin çeşitli safhalarında ve çeşitli alanlarında bu doğrultuda uygulanmış eğitim öğretim yöntemidir. Tedriciliğin uygulanmasını zorunlu kılan etkenler vardır. Bu etkenler çevre faktörü ve zaman faktörü olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Bu etkenlerin zorunlu olmasının bir nedeni evrensellik sıfatını kendinde barındıran Kur'an'ı Kerim'in zaman faktörünü göz önünde bulundurarak hoş karşılanmayan değerleri tedricilik metoduyla giderilmeye çalışmasından kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra insan karakteri, yaşadığı doğal ve sosyal ortamın oluşturduğu koşullara bağlı olarak şekillenir. Değişik coğrafi bölgelerde, farklı iklimlerde yaşayan insan toplulukları, tabii olarak değişik karakter ve farklı kültürlere sahip olacaklardır. Bu etkenlerden yola çıkarak da çevre faktörünün zorunluluğu yadsınamaz bir gerçek olarak kaşımıza çıkmaktadır. Tedricilik yönteminin uygulanma aşamaları vardır. Öncelikle psikolojik ortam hazırlanır ve muhatabı tanıma yoluna gidilir. Sonrasında acele etmeden teenni ile hareket edilir ve konunun esasları göz önünde bulundurulur. Anlatılan konudaki bilgiler en önemliden önemliye doğru sıralanır ve bu sıra ile anlatım işlemi başlar. Böylelikle muhatap alınan kişilerin konuyu daha kolay anlaması sağlanmış olur. Tüm bu aşamalar sırasında anlatıcını üslubu ve muhatabına karşı olan tavrı tedricilik yönteminin uygulanmasında büyük önem taşımaktadır. Yaz kuran kurslarında okutulan“Dinimizi öğreniyoruz”isimli kitaplarda tedricilik yöntemin incelenerek günümüzde bu yöntemin kullanılması araştırılmıştır. Bunun sonucunda hem bireysel hem de toplumsal alanda uygulanan tedricilik yöntemi derslerin algılanmasında kolaylık sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of religious education and teaching is to give people sufficient information and current knowledge about religions and to take them up to reasonable intellectual level. For this aim, there are various methods that have been practicing in education according to pupils individual levels. 'Progressive' (Tedricilik) method was and has been one of these methods that was practiced in different areas and different times in history and today. There are several effects that made this method unavoidable. These effects can be divided into two group as environmental effects and time factor. One of the reason of being these methods unavoidable is that The Quran uses progressive method to prohibit or illegelaise some unpleasant values by considering the time factor. Beside this, human character is being shaped according to his natural and social environment and their conditions. Human societies that live in different geographies and in different climates, do naturally have different character and different cultures. From all these effects, environmental factors also make this methods unavoidable. The fact that the Quran was revealed in whole 23 years, and the fact that there are clear differences between the verses of Makkah and the verses of Madinah, explain beautifully these time and environmental factors mentioned above. There are application stages of the progressive method. First, the psychological environment is prepared and get to know the audience. Then, action is taken wisely and without hurry, and the main essences of the issue is being considered. The information that is going to be lectured is ordered from the most important to important and the speech starts. With this, the audience will be able to grasp the topic easily. In all these stages, the lecturer's manner and style are the essential points in practicing the progressive method. In books titled“dinimizi öğreniyoruz”that are handed in summer Quran courses, are examined for this method and its usage in current days have been researched. As a result of this, practicing this method both individually and socially makes clear differences in understanding of the lectures and ease them.