Finansal kriz kuramları ve Basel II düzenlemeleri çerçevesinde kredi riskinin ölçümü ve derecelendirilmesi
Credit risk measurment and rating in the framework of financial crisis theories and Basel II
  1. Tez No: 286044
  2. Yazar: MEHMET FAHRİ ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TOGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Riski, Derecelendirme, Basel I, Basel II, Finansal Kriz, Risk Ölçme Yöntemleri, Credit Risk, Basel I, Basel II, Rating, Financial Crisis, Risk Measurment Methods
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
İsviçre'nin Basel kentinde yerleşik Uluslararası Takas Bankası bünyesinde faaliyet gösteren ve gelişmiş ülkelerin (G-10) merkez bankaları ve bankacılık denetim otoritelerinden yetkililerin katılımıyla oluşturulan Basel Bankacılık Denetim Komitesi, uluslararası faaliyet gösteren bankaların tabi oldukları düzenlemeleri uyumlu hale getirmek, standardize etmek amacıyla, bankacılığın işleyiş esaslarını belirleyen, risk yönetimi ve kurumsal yönetişim alanlarında yeni açılımlar getiren Basel-II Uzlaşı metnini 26 Haziran 2004'te yayımlanmıştır.Basel II ile getirilen temel düzenlemeler üç ana başlık altında incelenebilir;1) Asgari sermaye ihtiyacının tekrar tanımlanması;2)Gözetim ve denetim sürecinin gözden geçirilmesi;3)Piyasa disiplini;Uygulanmaya 2007 yılı başından başlanan ve ülkemizde yakın gelecekte yürürlüğe girmesi öngörülen Basel II'nin önemli sonuçları olacaktır.Basel II Uzlaşılarının derecelendirme faaliyetinin önemini artırma, piyasa gerçeklerine hassas ve esnek risk tanımlamaları ile bankaların risk algısını geliştirme, düzenleme, gözetim ve piyasa disiplinine yönelik düzenlemelerle mali güvenilirlik ve açıklığı geliştirme, kayıt altına alınmayı teşvik etme gibi hususlarla sonuçta bankacılık faaliyetinin kredilerden kaynaklanan risklerini azaltacağı öngörülmektedir.Diğer taraftan Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Basel II esas alınarak hazırlanan ?Yatırım Şirketleri ve Kredi Kuruluşlarının Sermaye Yeterlilikleri Hakkında Direktif? (CAD 3) AB Parlamentosu tarafından kabul edilmiş ve 2007 yılı başından itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu sebeple, ülkemizin tam üyelik hedefi doğrultusunda AB müktesebatı ile uyum çalışmaları kapsamında da Basel II uzlaşılarının ayrı bir önemi bulunmaktadır.Çalışmamızda, Basel II uzlaşılarının bankacılık faaliyetinin kredilerden kaynaklanan risk düzeyini azaltacağı ana hipotezimiz çerçevesinde, finansal kriz teorileri, risk ve risk yönetimi kavramları açıklanmakta, kredi riskinin ölçümü ve değerlendirilmesine ilişkin teorik yöntem, yaklaşım ve modeller basitten karmaşığa, nitel temellilerden nicel temellilere, geleneksel yaklaşımlardan yeni, gelişmiş anlayışlara geniş bir yelpazede detaylı ve karşılaştırmalı olarak incelenmekte ve bunun yanında kredi riski ve bu riskin derecelendirilmesi faaliyeti konusu Basel II uzlaşısında ele alındığı şekliyle ayrıntılarıyla verilmekte ve Basel II uzlaşılarının ülkemiz ekonomisine olası etkileri irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In June 2004, Central bank governors and the heads of bank supervisory authorities in the Group of Ten (G10) countries formally endorsed Basel II, the International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards: a Revised Framework.Basel II provides guidelines for institutions to assess their capital adequacy, for regulators to review such assessments and for the investment community to improve market discipline as a result of increased financial institution transparency. Basel II includes three mutually reinforcing pillars, which together should contribute to safety and soundness in the financial system:Pillar 1: Minimum Capital Requirement: this covers market, credit and operational risk.Pillar 2: Supervisory Review Process: this sets the framework for supervision. Supervisors will be able to hold additional capital against risks not covered by Pillar 1.Pillar 3: Market Discipline: this sets out the framework for market disclosures by banks and financial institutions.Basel II provides for three compliance frameworks based on the business model of the bank. Smaller, less-complex banks will be encouraged to follow the Standardized Approach that is very similar to the existing Basel I rules. Larger and more complex banks will be encouraged to adopt an Internal Ratings Based (IRB) Approach that directly links a bank?s risk ratings with its regulatory capital requirements. The IRB Approach is further sub-divided into Foundation and Advanced approaches.In general most important affect of Basel II is probably will be seen on credit risk that international banks faces. It is expected that Basel II, will reduce the level of credit risk, increase market transparency, ensure banks more compact and solid risk understanding.Since Basel II regulations are a part of European Union Law via CAD 3, to apply these regulations is more important for Turkey which aims to be a member state of EU.In our thesis in the framework of financial crisis theories and Basel II risk and credit risk terms are explained, credit risk evaluation methods are examined, concepts of Basel II are given in detailed and considerations about Basel II?s probable affects on our country are debated.