Türk Ocakları ve eğitim
Turk Ocaklari and education
- Tez No: 286058
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇUKUROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk Ocakları, Eğitim, Turk Ocakları, Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada Türk Ocakları'nın eğitim anlayışı üzerinde durulmuştur. Bilgi çağı dediğimiz 21. yüzyılda küreselleşen dünya içinde devlet, millet ve kültür kavramlarının ne derece önemli olduğunu hissettiren, insanlar ve toplumlar arasında görünmez bir minnet ve sadakat bağı kuran bazı kuruluşlar vardır. Aslında bu tarz kuruluşların zamanı ya da hangi devirde ne isim aldığı çok önemli değildir. Önemli olan işlevidir. Türk Ocakları da böyle bir görevle şekillenen gönüllü bir kuruluştur. Osmanlı Devleti'nin ihtişamını ve gücünü yitirmeye başladığı dönemde 120 Tıbbiyeli öğrencinin 1912'de bir araya gelerek oluşturduğu bir dernektir. Bu dernek zamanla yurtiçinde ve yurtdışındaki şubeleriyle Osmanlı Devleti'ne ve Türk milletine, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında maddi ve manevi anlamda destek vermiştir. Yeni kurulan Türk Cumhuriyeti'nin fikri yapısını şekillendiren, Atatürk devrimlerini her sahada destekleyen Ocaklar kendini feshettiği 1931 yılına kadar siyasi, kültürel, ekonomik açılardan Türk toplumunun gereksinimlerini karşılamaya çalışmıştır.1931- 1949 yılları arasında ikinci dönemini yaşayan Ocaklar, ilk kurulduğu zamanki kadar faal olamamışlardır. Kendini tanımlarken `Ocak siyasetle uğraşmaz' fikrinin ne kadar fazla üzerinde durulduysa da siyasi çekişmelerin odağı olmaktan kendini kurtaramamıştır.12 Eylül 1980 tarihinde Türkiye'deki askeri darbeden sonra ortadan kaldırılan Ocaklar 1986'da dirilmeye başlamış ve günümüze kadar da aktif olarak faaliyet göstermeye devam etmiştir.Türkiye'nin başına gelen her olayı yakından takip eden Türk Ocakları, tezin ana konusu olan eğitimle de yakından ilgilenmiştir. Global çağın bütün teknik ve bilim nimetlerinden faydalanarak milli bir eğitim modeli oluşturulmasından yana olan Türk Ocakları, ?Milli tarihsiz, milli şuursuz ve milli eğitimsiz bir toplumun ayakta kalması olanaksızdır? görüşündedir.Arşiv ve literatür taramasıyla yapılan araştırmada; Türk Ocakları'nın siyasi varoluşları, önerdiği eğitim modelleri, aldığı maddi manevi destekler, toplumun Ocaklara bakış açısı ve Türk Ocakları'nın gelecekte görmek istediği Türkiye ve Türk gençliği hakkında fikirlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study foceses on understanding the Turk Ocakları education. Globalizing world in the 21st century information age, we call the state, nation and culture that makes you feel how important concepts, people and communities in establishing on visible bond of gratitude and loyaltly,some organizations exist. In fact, this type of organization or time periods in which it is not important what the name is taken.It is just as important. Turk Ocakları and formed a voluntary organazition with such a task. And magnifience of the Ottoman Empire began to lose power in the period Tıbbiyeli 120 students came together in 1912 as an association is formed. Timing of this association with domestic and international branches of the Ottoman Empire and the Turkish nation, the First World War and the war of Independence in terms of moral and material support was given. The newly established Turkish Republic of ideas that shape the structure, in every field that support the Ataturk revulation ocaklar 1931 until the termination of their political, cultural and economic aspects of Turkish society have tried to meet the requirements.In the second period of 1931-1949 years of living ocaklar, could not be active until the first establishment ever. While self-described ?Ocak does not deal with politics?, although the idea of how much more focesed on being the foces of political contention could not save itself.On September 12, 1980 military coup in Turkey in 1986 after eliminating the resurrection began ocaklar and to date has contunued to operate as an active.Each event has happened in Turkey is closely following the Turk Ocakları, which is the main subject of the thesis has been closely involved with education as well. Global era, all technical and scientific advantage of favor since the creation of a national training model of Turk Ocakları, ?National undated, the national unconscious, and the national survival of a society is impossible without education? is of the opinion.Libraries and literature with a survery of the Turk Ocakları political existence, suggested training models, received financial and moral moral support of society ocaklar of perspective and the Turk Ocakları in the future to see taht Turkey and Turkish youth about the ideas have been presented.