Hatay ili Samandağ ilçesi ekoturizm kullanımına yönelik peyzaj potansiyelinin saptanması
The determination of the potential landscape for the use of ecotiurism in Samandag county of Hatay
- Tez No: 286405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
- Anahtar Kelimeler: ekoturizm, peyzaj potansiyeli, Samandağ, turizm, ecotourism, landscape potential, Samandag, tourism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Samandağ ilçesi, Avrupa'nın korumada öncelikli yüz orman alanlarından biri olan ve aynı zamanda Türkiye Doğa Derneği tarafından tür çeşitliliği açısından Türkiye'nin en zengin Önemli Doğa Alanı olarak ilan edilen Amanos Dağlarının güney ucunda yer almaktadır. İlçe dünyadaki 3 ana kuş göç yollarının en büyüğü üzerinde bulunmaktadır. Akdeniz foklarının yaşam alanı ve deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olarak kullanılan Samandağ Kumulları Türkiye Doğa Derneği tarafından Önemli Doğa Alanı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Şimşir gen koruma ormanı, yaban hayatı geliştirme sahası, endemik bitkileri, anıt ağaçları, Türkiye'nin tek Ermeni Köyü Vakıflı, 9 adet arkeolojik sit ve 13 adet anıt yapıya sahip Samandağ, farklı din, mezhep ve ırkların bir arada yaşadığı Türkiye'nin ender ilçelerinden biridir.Samandağ ilçesi zengin doğal ve kültürel yapısına rağmen turizmden hak ettiği payı alamamaktadır. Kendi haline terk edilmiş bu zenginlikler aşırı ve yanlış kullanımla birlikte çevrede çeşitli olumsuz değişimler ortaya çıkmakta, kültürel değerler, tarihi yapılar tahrip olarak bitki ve hayvan toplulukları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.Ekoturizm, sürdürülebilirlik arayışları içerisinde turizmin geleceğini kurtaracak çözümlerden biri olarak görülmektedir. Ekoturizm bir yandan değerleri korurken bir yandan da yöre halkı için gelir imkânı sağlamaktadır.Bu tez çalışması ile Samandağ ilçesinin bugüne kadar bünyesinde saklayabildiği zengin doğal ve kültürel değerleri ortaya çıkarılarak ekoturizm kullanımına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Samandag district, which is one of Europe's forest protection, face-priority by the Association of Nature, and at the same time Turkey's Key Biodiversity Areas of Turkey's wealthiest in terms of species diversity, which was declared as the Amanos Mountains, is located at the southern end. County is located on the largest of the Earth 3 major bird migration routes. Mediterranean monk seals and sea turtles nesting area used as living space Samandag Dunes Turkey's Key Biodiversity Areas have been declared by the Nature Society. In addition, Box gene conservation forest, wildlife development area, endemic plants, memorial trees, the only Armenian village in Turkey Vakıflı, 9 archaeological sites and monuments with an area of 13 Samandag, different religions, sects and races live together in a rare Turkey is one of the counties.Despite its rich natural and cultural tourism in Samandağ can not get their deserved share. Abandoned to its own devices with use of this wealth is excessive and false negative changes in a variety of emerging environment, cultural values, as destruction of historical buildings, plant and animal communities remain in danger of extinction.Ecotourism, sustainability is seen as one solution is to save the future of tourism in the search. Ecotourism on the one hand while preserving the values of income for local people while providing the opportunity.Within this thesis can store up to date with the Samandag district of rich natural and cultural values have been removed and recommendations for the use of eco-tourism.