Stratejik liderlik ve takım çalışmasındaki rolü -Erzurum ili 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde bir uygulama
Strategic leadership and its role in teamwork an application in 112 Emergency Health Services in the province of Erzurum
  1. Tez No: 286812
  2. Yazar: TEVFİK ERGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Stratejik Liderlik ve Takım Çalışması, Leadership, Strategic Leadership, Teamwork
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın genel amacı; günümüzde oldukça anlam kazanmaya başlayan ve gerek birey, gerekse örgütsel bazda sürekli ihtiyacı hissedilen stratejik liderlik olgusunu incelemek ve 112 Acil sağlık hizmetlerinde(ASH) çalışan personelin takım çalışmasına ve stratejik liderlik ile takım çalışması arasındaki ilişkiye bakış açısını açıklamaktır.Bu doğrultuda ilk olarak, liderlik ve stratejik liderlik konularına değinilmiştir. Daha sonra ise takım çalışması ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise takım çalışması için stratejik liderliğin gerekliliği vurgulanmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise takım çalışması ve stratejik liderliğe bakışı belirlemek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır.Araştırmanın uygulama aşamasına, Erzurum il merkezi ve ilçelerinde 112 ASH'de çalışan kişiler katılmıştır. Araştırma 2010 Haziran-Aralık döneminde yürütülmüş ve toplam 107 çalışana uygulanmıştır. Anket ile elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada toplanan verilerin analizinde 6 farklı istatistiksel analiz kullanılmıştır. Ayrıca ölçeklerin yapısal güvenilirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa katsayısı kullanılmıştır. Hipotezlerin test edilmesinde ise Kruskal-Wallis testi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelâsyon analizinden yararlanılmıştır.Sonuç olarak ise, stratejik liderlik ile takım çalışması arasında doğru yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca stratejik liderlik olgusunun algılanmasında cinsiyet ve eğitim durumunun anlamlı bir fark oluşturmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims, in general, to examine the phenomenon of strategic leadership, which recently became an important focus of attention and came to be considered as a requirement at both individual and organizational levels. In particular, the views of the 112 Emergency health services (EHS) personnel on teamwork and on the relationship between teamwork and strategic leadership will be examined.The study first provides a review of the concepts of leadership and strategic leadership. The second chapter examines teamwork, and the third chapter makes the argument that strategic leadership is a requirement for effective teamwork. In the fourth and final chapter, results of a survey on teamwork and strategic leadership are presented.Participants in the study were the personnel of the 112 EHS working in the provincial center and districts of Erzurum. The survey was carried out between June and December 2010, and a total of 107 EHS workers responded by filled out the questionnaires. A total of six different statistical analyses were used to analyze the data gathered. In addition, Cronbach?s alpha reliability coefficient was used to evaluate the reliability of the scales. For hypothesis testing, the Kruskal-Wallis test and Pearson Product Moment Correlation analysis were used.A significant and positive relationship was found to exist between strategic leadership and teamwork. In addition, it was observed that perceptions of strategic leadership did not vary significantly by gender and by level of education.