Reşat Nuri Güntekin'in romanlarının eğitim değerleri açısından incelenmesi
The analyzing of Reşat Nuri Güntekin's novels in terms of educational value
- Tez No: 286855
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. RAMAZAN ÇİFTLİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Eğitim, Edebiyat, Değer, Reşat Nuri Güntekin, Education, Literature, Value
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu araştırmada Reşat Nuri Güntekin'in romanlarının eğitim değerleri açısından incelenmesi konu edilmektedir. Çalışmada, Reşat Nuri Güntekin'in incelenen romanlarında ?Fertlerde Gerçekleşmesi İstenilen Davranışlar?, ?Sosyal Hayatla İlgili Telkinler?, ?Yurt ve Millet Sevgisi? ve ?Din Duygusu? ile ilgili telkinlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada betimsel tarama modeli ve doküman incelemesi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Reşat Nuri Güntekin'in romanlarıdır. Reşat Nuri Güntekin'in 19 romanının eğitim değerleri açısından incelenmesi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır.Çalışmanın bulgular kısmında Güntekin'in romanları yapı olarak incelenmiştir. Bu kısımda Güntekin'in romanları basım tarihlerine göre sıralanmıştır. Çalışmanın yorum kısmında, eserlerdeki değerler tespit edilerek sıklık derecelerine göre sıralanmıştır.Güntekin'in romanlarında ?Sosyal Hayatla İlgili Telkinler?in daha çok işlendiği görülmüştür. İncelenen romanlarda ?Yardımseverlik?, ?Sevgi ve Acıma?, ?Okuma Sevgisi? en çok işlenen değerler olarak tespit edilmiştir.Sonuç olarak hayatının büyük bir kısmını eğitim-öğretim hizmetlerinde geçirmiş, görevi gereği Anadolu'yu baştanbaşa dolaşmış bir edebiyatçı olan Güntekin'in Anadolu insanının yaşam tarzını, değerlerini, gelenek ve göreneklerini yakından tanıması onun eserlerine de yansımıştır. Bu bakımdan Güntekin'in çalışmanın konusunu teşkil eden romanları eğitim açısından önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Analyzing of Reşat Nuri Güntekin?s novels in terms of educational values is the subject of this research. In this research, the aim is to determine the inculcations in Reşat Nuri Güntekin?s novels related to ?Desired Behaviors For İndividuals?, ?Inculcations About Social Life?, ?Love of Country and Nation? and ?Sense of Religion?.In this research, survey research model and document review techniques are used. The universe of this research is Reşat Nuri Güntekin?s novels. The analyzing of nineteen novels of Reşat Nuri Güntekin in terms of educational value is the sample of this research.In the findings part, Reşat Nuri Güntekin?s novels are analyzed in terms of structure. In this part, his novels are listed by their published year. In comment part of the study, the values are identified and ordered according to their frequencies.It was seen that ?Inculcations About Social Life? were often used in Reşat Nuri Güntekin?s novels. In the analyzed novels, ``Charity??, ``Love and Compassion??, ``Love of Reading?? have been identified as the most used values.As a result, spending most of his life in education services, traveling throughout Anatolia due to his duty had caused to know closely the Anatolian people?s life style, values, customs and traditions and these reflected his work. Therefore, Güntekin?s novels as subject of this study have a significant role on education.