İki boyutlu örgüde ferromanyetizmanın incelenmesi
Study of ferromanyetizm in two dimensional lattice
  1. Tez No: 286863
  2. Yazar: ELMAS AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ŞEVKİ MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ferromanyetizma, Green fonksiyonu, İki boyutlu örgü, Ferromagnetism, Green Function, Two Dimensional System
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bir kristalde manyetik iyonlar, birbirlerini birkaç atomik mesafeye kadar yaklaştıkları zaman basit dipolar etkileşimlere nazaran çok kuvvetli olarak etkileşmeye başlarlar. Bu etkileşmeler, Weiss modelinin temelini oluşturur ve aynı zamanda Pauli prensibine uygunluk sağlar. Katıhal fiziğinde hala zor problemlerden bir tanesi değişim alanlarının nicel hesaplanmasıdır. Bu zorluğu yenmek için bu çalışmada kullanacağımız Heisenberg modeli yaklaşımı getirilmiştir. Bu model ile bir çok başarı sağlanmıştır.İki boyutlu manyetik sistemler, manyetik özellikleri nedeniyle oldukça ilgi çekmektedirler. Bir çok teoride çalışmalar bunların kritik sıcaklarının bulunması üzerinde yoğunlaşmıştır. İzotropik sistemler için taban durum gayet kolaylıkla bulunmaktadır. Bu çalışmamızda iki boyutlu bir sistemin manyetizasyonu düşük sıcaklık bölgesinde indirgenmiş sıcaklığa bağlı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In a crystal, when magnetic ions approach to each other till few atomic distances they begin to interact very strongly with respect to simple dipolar interactions. These interactions make the ground of Weiss model and at the same time this is conformation of Pauli?s principle. In solid state physics, one of the most difficult problem is quantitative calculation of exchange fields. In order to overcome this difficulty one uses Heisenberg model as we do in this thesis. This model explained very successful many phenomena.Because of their magnetic properties two dimensional magnetic systems are very attractive. Studies are on the calculations of critical temperature of these. For the isotropic systems ground state can be calculated very easily. In these thesis magnetizations of the two dimensional system will be studied at low temperature region as a function of reduced temperature.