Kuantum pseudodot yapılarında elektron fonon etkileşimi
Electron-phonon interaction on the quantum pseudodot structures
  1. Tez No: 287540
  2. Yazar: MÜZEYYEN ÇİLOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURAHMAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron Fonon Etkileşimi, Fröhlich Polaron Hamiltoniyeni, Nanoyapılar, Polaron, Pseudodot, Electron Phonon Interaction, Fröclich Polarons Hamiltonian, Nanostructures, Polaron, Pseudodot
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu tez çalışmasında, yapısında hem dot hem de antidot potansiyeli bulunan 2-boyutlu pseudoharmonik potansiyel ile oluşturulan quantum pseudodot yapısının enerji seviyeleri üzerinde elektron-boyuna optik fonon etkileşiminin, Aharonov-Bohm alanının ve dışarıdan uygulanan kuvvetli manyetik alanın etkisi varyasyon metodu kullanılarak incelendi. Enerji seviyeleri hesaplanırken kuantum pseudodot yapısında elektron-fonon etkileşiminin katkısını hesaplamak için Fröhlich Polaron Hamiltonyeni kullanıldı. Yapılan hesap sonucunda bir enerji değeri bulundu. Bu değer varyasyon parametrelerine göre minimize edildi ve bulunan enerji değerleri uygun limitlerde literatürdeki sonuçlarla karşılaştırıldı. Son olarak bulunan enerji değerleri bazı polar kristaller (AgCl ve ZnSe) için nümerik olarak analiz edildi.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, electron-longitudinal optical phonon interaction on the energy spectrum of quantum pseudodot structure created by 2-Dimensional pseudoharmonic potential both including harmonic dot and antidot potantials in the presence of a strong magnetic field together with an Aharonov-Bohm flux field by using a method of variation were investigated. The Fröclich Polarons Hamiltonian is defined for electron- phonon interaction on the quantum pseudodot structure when calculating the energy spectrums. An energy value was found as result of the account. This energy value was minimized by variation of parameters and energy values were compared with results obtained from the appropriate limits in the literature. Finally, energy levels for some polar crystals (AgCl and ZnSe) were analyzed numerically.